Crusher Posted March 15, 2013 Share Posted March 15, 2013 Witam Państwa.Chciałbym przedstawić mój problem. Podczas rutynowej czynności w pracy uderzyłem łokciem w balustradę. Rękę przeszył straszny ból i poczułem jak by mnie poraził prąd. Ręka bolała coraz bardziej i puchła jednak chciałem przepracować całą zmianę, gdyż po jej zakończeniu miałem 3 dni wolnego i wtedy chciałem zając się ręką ( okłady, odpoczynek, ewentualnie lekarz). Jednak po 3 godzinach ból był tak silny i ręka tak spuchła, że zgłosiłem brygadziście wypadek a ten z kolei wpisał zgłoszenie do książki wypadków. Człowiek ten jest jednocześnie świadkiem uderzenia. Rękę moczyłem nawet w lodowatej wodzie z dystrybutora.... W weekend odpoczywałem i miałem wrażenie, że sytuacja się uspokoi lecz myliłem się. W poniedziałek poszedłem do lekarki zakładowej, która mnie wysłała na pogotowie. Tam stwierdzono pourazowe zapalenie kaletki stawu łokciowego. Brałem antybiotyki, robiłem okłady, ból minął jednak zbierała się woda w łokciu. Po 2 tygodniach lekarz stwierdził, że będzie potrzebna punkcja, którą niezwłocznie przeprowadził.. Teraz jest w miarę ok, wróciłem do pracy. Na zwolnieniu lekarskim byłem jakieś 4 tygodnie, wypadek w pracy zgłoszony, protokół spisany i zobaczymy jak się sprawa potoczy. Chciałbym wiedzieć czy przy czyms takim jak zapalenie kaletki stawu łokciowego spowodowane uderzeniem w pracy podlega pod jakieś odszkodowanie? Czy warto sie starac o jakiegoś grosza? Państwo siedzicie w temacie więc myślę, że pomożecie. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_ Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 Crusher - czy zapalenie kaletki stawu łokciowego spowodowało trwały uszczerbek na zdrowiu? Jeżeli tak, to otrzymasz jednorazowe odszkodowanie z ZUS i ewentualnie odszkodowanie lub odszkodowania z dobrowolnych ubezpieczeń NNW - jeżeli takie posiadasz. Podejrzewam jednak, że taki uraz może nie być trwały - w rozumieniu przepisów, którymi operuje ZUS. Oczywiście, możesz złożyć wniosek do ZUS - to nic nie kosztuje (poza czasem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aeger Posted March 21, 2016 Share Posted March 21, 2016 Złożenie wniosku nic nie kosztuje, a nóż widelec coś dostaniesz, zawsze warto próbować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lanzop Posted March 22, 2016 Share Posted March 22, 2016 ew. możesz wnioskować o odszkodowanie u pracodawcy, jeśli pracujesz w branży o podwyższonym stopniu zagrożenia to pracodawca ponosi szkodę niezależnie od stopnia jego winy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts