Purple77 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Witam,Kilka dni temu miała miejsce kolizja w której został uszkodzony samochód. Oczywiście było sporządzone pismo itd. itp. sprawa poszła do ubezpieczyciela (standardowa sytuacja). PZU oceniło szkody na 2000zł w gotówce bądź zaproponowało ich warsztaty. Problem polega na tym iż chciałbym uzyskać jak największe odszkodowanie w gotówce ponieważ te które zaproponowało PZU jest śmiesznie małe.. i za tą cenę nie naprawie auta a nie chce korzystać z ich warsztatów ponieważ im nie ufam. Co należy zrobić aby otrzymać większe odszkodowanie? Problem polega jeszcze na tym że samochód ten przeznaczony jest do pracy (Taxi) także nie mogę pracować i zarabiać pieniędzy, gdyż pognieciona blacha odstrasza klientów. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Naprawa pojazdu jest ekonomicznie uzasadniona, tak więc może pan naprawiać w dowolnym warsztacie (takim, do którego ma pan zaufanie). Trzeba złożyć kosztorys, potem faktury za naprawę. Czasami TU zażyczy sobie oględziny po naprawie. Nie ma obowiązku korzystania z warsztatów należących do Sieci Naprawczej PZU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Purple77 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Pojechałem do Polskiego związku motoryzacyjnego a potem do rzecznika praw konsumenta. Kosztorys jest zaniżony. w PZM wycenili szkodę na 4 tys. porobili dzisiaj zdjęcia wszystko. Poradzi aby wziąć pieniądze a potem ubiegać się o resztę a w razie problemów skierować sprawę do sądu. Pracowałem wcześniej w sądzie rejonowym, także jeszcze popytam znajomych. Więc sprawę mam w połowie załatwioną. Pytanie mam jeszcze czy mogę ubiegać się o odszkodowanie w ramach tego iż autko jest moim źródłem utrzymania a z powodu kolizji poniosłem straty zarobkowe? jest coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Nieuzasadniony optymizm, może pan już pisać pozew, bo bez sądu TU panu grosza nie dopłaci (chyba, że chodzi o zbyt mały w stosunku do rzeczywistych zakres uszkodzeń ujęty w kalkulacji TU lub błędną z technicznego punktu widzenia kwalifikację uszkodzeń - wtedy należy złożyć wniosek o oględziny dodatkowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi