Jump to content
Forum Odszkodowania

Zbyt małe odszkodowanie PZU

Recommended Posts

Witam,

Kilka dni temu miała miejsce kolizja w której został uszkodzony samochód. Oczywiście było sporządzone pismo itd. itp. sprawa poszła do ubezpieczyciela (standardowa sytuacja). PZU oceniło szkody na 2000zł w gotówce bądź zaproponowało ich warsztaty. Problem polega na tym iż chciałbym uzyskać jak największe odszkodowanie w gotówce ponieważ te które zaproponowało PZU jest śmiesznie małe.. i za tą cenę nie naprawie auta a nie chce korzystać z ich warsztatów ponieważ im nie ufam. Co należy zrobić aby otrzymać większe odszkodowanie? Problem polega jeszcze na tym że samochód ten przeznaczony jest do pracy (Taxi) także nie mogę pracować i zarabiać pieniędzy, gdyż pognieciona blacha odstrasza klientów. Proszę o pomoc

Naprawa pojazdu jest ekonomicznie uzasadniona, tak więc może pan naprawiać w dowolnym warsztacie (takim, do którego ma pan zaufanie). Trzeba złożyć kosztorys, potem faktury za naprawę. Czasami TU zażyczy sobie oględziny po naprawie. Nie ma obowiązku korzystania z warsztatów należących do Sieci Naprawczej PZU.

Pojechałem do Polskiego związku motoryzacyjnego a potem do rzecznika praw konsumenta. Kosztorys jest zaniżony. w PZM wycenili szkodę na 4 tys. porobili dzisiaj zdjęcia wszystko. Poradzi aby wziąć pieniądze a potem ubiegać się o resztę a w razie problemów skierować sprawę do sądu. Pracowałem wcześniej w sądzie rejonowym, także jeszcze popytam znajomych. Więc sprawę mam w połowie załatwioną. Pytanie mam jeszcze czy mogę ubiegać się o odszkodowanie w ramach tego iż autko jest moim źródłem utrzymania a z powodu kolizji poniosłem straty zarobkowe? jest coś takiego?

Nieuzasadniony optymizm, może pan już pisać pozew, bo bez sądu TU panu grosza nie dopłaci (chyba, że chodzi o zbyt mały w stosunku do rzeczywistych zakres uszkodzeń ujęty w kalkulacji TU lub błędną z technicznego punktu widzenia kwalifikację uszkodzeń - wtedy należy złożyć wniosek o oględziny dodatkowe).