Adilbn Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Witam, piszę do was z takim zapytaniem. Jakiś czas temu miałem kolizję w której byłem poszkodowany.. Renault Laguna 1.9 dCi Authentique 2003r.zdjęcia:(usunąć spację)voila .pl/346/t3kg4 No i dalej, szkoda została zgłoszona telefonicznie, na następny dzień otrzymałem telefon od "likwidatora szkód" który miał zaproponować jakąś kwotę bez ciągnięcia do tego rzeczoznawcy.(mowa była o szkodzie do 1500) Pan po usłyszeniu jakie elementy zostały uszkodzone stwierdził że nie mamy o czym rozmawiać bo nie zaproponuje mi on satysfakcjonującej kwoty. No ok, był to piątek, wieczorem dzwoni rzeczoznawca że przyjedzie w poniedziałek. Po przyjeździe rzeczoznawca zostawił mi protokół szkody w którym zaznaczył: Dodatkowe informacje o wyposażeniu: Felgi aluminiowe 16 z ogumieniem. (doczytałem w internecie, nie wiem ile w tym prawdy ze powinno do dodać około 2000zł do wartości samochodu.) Elementy uszkodzone...... które zakwalifikowano:Wymiana:Błotnik,Fartuch przeciwbłotny kpl,Drzwi przednie (nieuzbrojone)Listwa boczna ochronna drzwi przednich,Listwa ochronna drzwi tylnych. Naprawa:Poszycie drzwi tylnych, [rbg]0,30 (nie mam pojęcia co to)Błotnik tylny [rbg]1,00 Lakierowanie:Błotnik przedni kompletny,drzwi przednie, kompletne,drzwi tylne kompletneblotnik tylnyfelga Zaznaczono również ramkę "Naprawa może być ekonomicznie nieuzasadniona" Dzisiaj przeglądając maila znalazłem wiadomość od MTU z 08.05.2013 i właśnie tutaj zaczynają się komplikacje.Pierwsze pismo o nazwie Wycena: z wyceną szkód nie ma nic wspólnego. Ale dowiaduję się tam że auto warte wg eurotax 10700 (baza danych 04.2013) minus jakieś tam korekty co daje wartość auta 9400.I tutaj mam pierwsze zapytanie, mianowicie "KOREKTA WYPOSAŻENIA DEALERSKIEGO" - 170złNo właśnie moim zdaniem to już śmiech na sali, w tej ramce wymieniono:Felgi aluminiowe 16 z ogumieniem- sprzedaż 80plnLakier metalik- sprzedaż 70plnświatła przeciwmgielne- sprzedaż 20plnMoim zdaniem wyposażenie warte 2500pln A teraz to ciekawsze pismo pt. "Decyzja" Szkoda została uznana za całkowitą z uwagi na ekonomiczną nieopłacalność naprawy.Kwoty podane mi w mailu:wartość rynkowa 9400,00zł bruttowartość pozostałości 7300,00zł bruttonależne odszkodowanie 2100,00zł brutto I tu mam kilka kolejnych pytań o których doczytałem co nie co, ale nie bardzo wiem jak to odbierać 1. Temat wartości wraku, podobno mogę zgodzić się z wyceną i przyjąć to odszkodowanie ale mam prawo wymagać od ubezpieczyciela zabrania "wraku" na jego koszt i zwrócenie mi wartości "wraku"??2. Temat alufelg o których pisałem, wg tego co znalazłem w necie to dodają one ok 2000zł do wartości, w wycenie rzeczoznawcy 80zł.?3. Według mnie ta wycena jest stanowczo zaniżona. Przykład:Malowanie jednego elementu w profesjonalnym serwisie to koszt powiedzmy 300-400zl co przy moich 5 elementach do malowania już daje prawie 2000zł, a gdzie nowe drzwi i elementy+ naprawa 2 kolejnych. Ja oczekuję odszkodowania w wysokości około 5000zł i myślę że nie jest to wygórowana cena jak za tego typu naprawę np w lublinie u Nazaruka.4.Doczytałem także że szkoda całkowita pojazdu jest wtedy jeśli naprawa przekroczy 60-80% wartości rynkowej auta?W moim przypadku wartość to 9400 a naprawa 2100 a to nawet nie jest 25% od wartości samochodu, wnosić o wypłacenie przynajmniej 60% wartości auta jeśli szkoda została uznana za całkowitą? (nieopłacalną)5. Co polecacie: Odwoływać się od tej decyzji mailowo? Dzwonić do nich i próbować ich troszeczkę "zastraszyć" serwisem? Czy też powołać swojego rzeczoznawcę i od razu składać wniosek do sądu? Nigdy nie miałem jeszcze takiej sytuacji dlatego z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz1661348270 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Proszę napisać , czy był Pan poszkodowany w tym wypadku( czy miał Pan np. kołnierz lub jakiś inny uraz w wypadku) .Najlepiej poproszę o kontakt na adres mail podany poniżej bo wydaje mi się że dało by radę wywalczyć coś wiecej od ubezpieczyciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leg Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Witam,proszę o przesłanie kosztorysu ubezpieczeniowego na xxx Po zapoznaniu się z wyceną ubezpieczeniową, będzie można coś doradzić. Jeśli kosztorys został zaniżony i zdecyduje się Pan na jego poprawienie (niezależna wycena) to wniosek odwoławczy przygotujemy gratis.W przypadku pytań proszę o kontakt pod nr tel xxxxxxxxx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi