Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie od wlasciciela terenu za uszkodzenie auta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

W miniony czwartek uszkodziłem auto podczas parkowania na terenie należącym do Poczty Polskiej. Podczas dojeżdżania do krawężnika wbiłem się przodem auta w niezabezpieczoną 20cm metalową rurę która wystawała z ziemi i była doskonale zamaskowana w trawie. Rura ta była pozostałością metalowej bariery która została w niedalekiej przeszłości wycięta, oczywiście poza wspomnianą rurą. Zniszczyłem przy tym zderzak oraz prawdopodobnie obie chlodnice (wody oraz klimatyzacji) i być może jakieś przewody wychodzące z chłodnic. Koszty naprawy są znaczne dlatego myślę o tym, żeby spróbować dochodzić odszkodowania od właściciela terenu. Zrobiłem zdjęcia tuż po zdarzeniu, oraz mam kilku naocznych świadków którzy widzieli całe zdarzenie. Nie wołałem policji.

Moje pytanie brzmi :

- jakie mam szanse na uzyskanie odszkodowania

- jak je uzyskać

Z góry dziękuję za pomoc!

Na terenie znajdują się szkoły nauki jazdy, warsztaty samochodowe oraz centrum dystrybucyjne Poczty.

Teren jest ogrodzony aczkolwiek dostępny dla każdego. Ja znalazłem się na tym terenie, ponieważ wybierałem się do szkoły nauki jazdy ( na kat. A jeśli ktoś miałby wątpliwości czy mam uprawnienia kat. B), także wydaje mi się, że miałem pełne prawo tam zaparkować.

Witam

Proszę o kontakt z moją kancelarią. Po otrzymaniu dokumentów (zdjęcia) adwokat mniej więcej powie jakie ma Pan szanse na wygranie odszkodowania. Oczywiście jest tam dużo czynników, które trzeba wziąć pod uwagę. Jeżeli parkował Pan na miejscu do tego przeznaczonym to oczywiście szanse na odszkodowanie są duże, jeżeli wjechał Pan na trawnik gdzie parkowanie nie jest dozwolone to szanse oczywiście niewielkie. Trzeba także określić winnego.