Jump to content
Forum Odszkodowania

cofnięcie zgody na mandat karny , czy jest możliwe ?

adam782
 Share

Recommended Posts

Witam , pokrótce opiszę sprawę.

06.10.2012r. moje auto zostało złapane na fotoradar " od tyłu " i nie widać kierującego . W połowie grudnia czyli po ponad 2 miesiącach otrzymałem wezwanie do wskazania kierującego. Oczywiście nie byłem w stanie wskazać kierującego po tak długim czasie zwłaszcza, że jest to auto firmowe i wybrałem opcję " mandat za niewskazanie kierującego ". Czekałem wiele miesięcy na mandat zapoznając się z przepisami prawa w tego typu sprawach i myślałem już , że chyba sprawa została umorzona aż tu nagle po pół roku w końcu maja 2013r. otrzymałem mandat do zapłaty. Dzisiaj już wiem , że moja zgoda na mandat była niepotrzebna a sprawa powinna zostać umorzona z powodu niemożności wykrycia sprawcy wykroczenia. Jestem gotów stanąć przed sądem bo wiem , że prawo jest po mojej stronie. Czy mogę wysłać teraz pismo do Straży Miejskiej cofające moją zgodę na mandat z żądaniem umorzenia sprawy lub skierowania jej do sądu właściwego dla mojego miejsca zamieszkania - zgodnie z prawem. Bardzo proszę o szybką odpowiedz.