Karol222222 Posted June 13, 2013 Share Posted June 13, 2013 WitamRok temu kolega dostał wezwanie do wskazania kierującego w sprawie przekroczenia dozwolonej prędkości (zdjęcie z fotoradaru). Był on faktycznym sprawcą wykroczenia jednak ze względu na ilość wcześniejszych jego wykroczeń i zdobytych punktów karnych poprosił mnie o wzięcie winy na siebie. Zgodziłem się i przesłałem oświadczenie z moimi danymi drogą e-mail do wskazanej straży miejskiej. Jednak mandat nie przychodził. Po roku przyszło do faktycznego sprawcy wykroczenia (kolegi) pismo z informacją o skierowaniu sprawy do sądu. Okazało się że podczas wysyłania oświadczenia drogą internetową pomyliłem jedną literę w adresie mailowym i oświadczenie nie dotarło do adresata (w mojej skrzynce mailowej jest dowód że oświadczenie starałem sie przesłać w zakładce "wysłane").. Kolega napisał pismo do sądu i podał mnie jako świadka. Dlatego zwracam się z prośba o pomoc w tej sprawie, chciałbym przyznać się do winy jednak boję się konsekwencji. Jaką karę może narzucić na mnie sąd za chęć pomocy koledze i podanie siebie jako sprawcy mimo iż było to kłamstwo oraz za przesłanie oświadczenia na nie właściwy adres?? Jaką kwotą może obciążyć mnie sąd?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts