marta123 Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Witam! Jakiś miesiąc temu miałam wypadek w pracy szlifierka w maszynie uderzyła mnie w głowę i wyrwała mi cześć włosów. Głowa bolała ale nie było skaleczenia więc wysłano mnie na z powrotem na stanowiska. Po 2 godz. zwymiotowałam, przyjechała po mnie karetka. Okazało się że skutki wypadku są bardzo poważne i dalej je odczuwam. Ale nie poszłam na chorobowe tylko wróciłam do pracy. Po 2 dniach mnie zwolniono. Do tej pory nie otrzymałam protokołu wypadku (wątpię czy został w ogóle zgłoszony) W związku z tym mam dwa pytania: Jak zmusić byłego pracodawce do zgłoszenia wypadku? Jak dowiedzieć się czy pracodawca posiadał OC (ubezpieczenie pracowników w razie wypadków). Wypadek miał miejsce w dużej zagranicznej firmie. Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kancelaria24 Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Witam Panią serdecznie,w mojej ocenie najlepiej to zrobić w formie pisemnego wezwania do zapłaty pracodawcy, (który jeżeli będzie ubezpieczony z całą pewnością powoła się na polisę by uchylić się od odpowiedzialności) w którym należy określić wysokość odszkodowania oraz zadośćuczynienia w określonym terminie. Warto zrobić to jak najwcześniej aby "rany się do końca nie zagoiły" ponieważ im później proces się wytacza tym trudniej jest niektóre fakty udowodnić - a że legitymacja czynna należy w niniejszym stanie rzeczy to Pani musi Pani udowodnić fakty z których Pani dowodzi skutków prawnych. W razie problemów chętnie służę pomocą.xxx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi