Jump to content
Forum Odszkodowania

Czy można uznać wypadek jako wypadek w pracy pilne

plasticmen
 Share

Recommended Posts

Witam

Pod koniec czerwca miałem w pracy zdarzenie, które zgłosiłem jako wypadek. Podnosiłem taczkę z zaprawą i przejeżdżałem nią około 150 m do pracujących ze mną kolegów. Pod koniec zmiany po którejś taczce, po podniesieniu i przejechaniu odczułem silny ból w okolicach lędźwiowych po stronie prawej. Zgłosiłem to przełożonemu i na punkcie medycznym. Po pracy udałem się do ortopedy. Lekarz w karcie choroby wpisała nagły ostry ból okolicy L-5 po stronie prawej. Numer statystyczny urazu podała T.09.2. Skierowała na badanie rtg i usg. Rtg L-5 pokazał spłyconą lordozę i guzki Schmorla L2-L3,L3-L4. Pani doktor w opinii lekarskiej wpisała "Naderwanie(?) okolicy lędźwiowej po stronie prawej" z numerem statystycznym T.09.2 nie mając wyników USG gdyż lekarz wykonujący poszedł na urlop. USG wykonano dopiero miesiąc po zdarzeniu, a w nim nie uwidoczniono zmian pourazowych mięśni grzbietu. Brak patologicznych przestrzeni płynowych w tej okolicy. Na zwolnieniu byłem 22 dni, po 17 dniach zwolnienia zakład pracy wysłał mnie na Tomograf kręgosłupa + 3d rekonstrukcje. Wynik badania jest taki: Na poziomie L4/L4 widoczne uwypuklenia krążka międzykręgowego typu "bulging disc" z uciskiem worka oponowego i zwężeniem zachyłków bocznych kanału kręgowego. Na poziomie L5/S1 obecna centralna przepuklina krążka międzykręgowego z uciskiem worka oponowego-średnica kanału kręgowego w wymiarze a-p w najwyższym miejscu wynosi 11 mm:cechy stenozy względnej.

Niewielkie osteofity przednio-bocznych krawędzi trzonów L2-L5. Guzki Schmorla w płytkach garnicznych trzonów L1-L4; obraz przebytej choroby Scheuermanna. poza tym kręgosłup lędźwiowy bez istotnych zmian w badaniu TK.

Lekarz medycyny przemysłowej stwierdził, że w jego mniemaniu zdarzenie nie ma znamion wypadku w pracy, ponieważ przeniesienie ciężarów nie spowodowało uszkodzenia tkanek, a jedynie ból związany z przeciążeniem w uszkodzonym wcześniej kręgosłupie. Zakład pracy po opinii lekarza nie uznał wypadku w pracy. Lekarz ortopeda widziała wyniki TK i podtrzymała uraz statystyczny T.09.2. Lekarz przemysłowy nie posiada specjalizacji ortopedycznej ani chirurgicznej, co mam więc robić? Wcześniej nie chorowałem na kręgosłup i nie leczyłem się na niego, a uważam że lekarz podważył wyniki diagnozy ortopedy. Jeszcze nie podpisywałem protokołu, gdyż jestem na urlopie, jutro wracam do pracy i muszę to zrobić. Proszę poradźcie, co mam zrobić, czy jest szansa, że uznają wypadek jako wypadek w pracy