krzysztof_234 Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Witam Prawie rok temu jadąc rowerem zostałem potrącony przez samochód wyjeżdżający z podporządkowanej.Zabrała mnie karetka, policja spisała protokół wypadku "nie ustąpienie pierwszeństwa", czyli wina po stronie kierowcy.Po opatrzeniu i prześwietleniu głowy w szpitalu zostałem zwolniony do domu.Nic nie złamałem, odniosłem stłuczenia obu kolan (bardzo silne), stłuczenie palców u nogi, otarcie na czole.2 tygodnie spędziłem w domu na L4 - ból kolan mocno utrudniał mi chodzenie, do tego dochodziła kiepska kondycja - zmęczenie psychiczne. Byłem z wizytą prywatną u neurologa (bóle głowy), który jednak nie stwierdził poważnych komplikacji.Głównie skupiłem się na kolanach - ortopeda zrobił mi prześwietlenie (po miesiącu, przy kolejnej wizycie, gdyż ból w kolanie nie ustępował), ale nie stwierdził żadnych problemów, natomiast po kilku tygodniach od wypadku zacząłem odczuwać ból w okolicy szyjnej kręgosłupa. Ponowna wizyta u ortopedy, prześwietlenie (które nie wykazało poważnych zmian) i skierowanie na rehabilitację - którą zrobiłem prywatnie. Po rehabilitacji bóle ustąpiły i obecnie praktycznie wszystkie dolegliwości minęły, jedynie pobolewają mnie kolana przy większym obciążeniu. Czy mam prawo ubiegać się odszkodowania osobowego? Jaką kwotę mogę żądać? Dodam że sprawca jechał samochodem służbowym i na ten samochód mam numer polisy (z niego uzyskałem likwidację szkody materialnej – całkowita kasacja roweru, okulary, otarte ubrania)Czy za rehabilitację (350zł), lekarstwa, wizytę u neurlologa mogę także żądać zwrotu? Czy fakt, iż nie miałem w momencie wypadku kasku na głowie będzie miał jakiś wpływ na wysokość odszkodowania? W sumie nie jest to nigdzie odnotowane, nie wiem jak przebiegała sprawa w sądzie gdyż nie musiałem w niej uczestniczyć i skorzystałem z tego faktu, sprawca prawdopodobnie przyznał się do winy i dostał karę grzywny. Czy powinienem zgłoszenie szkody wysłać listem poleconym, czy też udać się do ubezpieczyciela z odpowiednim pismem? Ubezpieczycielem jest PZU. Z góry dziękuję za odpowiedziPozdrawiamKrzysztof Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts