Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie z OC za mienie w wypadku samochodowym

Narcyz13
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Mam pytanie dotyczące odszkodowania z OC sprawcy gdzie ja jestem poszkodowanym.

Miałem wypadek gdzie kierowca samochodu najpierw zajechał mi drogę a następnie wykonał manewr zawracania, a ominąwszy jego zjechałem na lewy pas i uderzyłem w niego a następnie wpadłem autem do wody. W wyniku tego auto w wewnątrz jest zalane i brudne od mułu którego było równo z progami i również na siedzeniach na których ten muł osiadł, samochód był prawie po szyby w wodzie. W wyniku tego zdarzenia byłem cały mokry i brudny, miałem przy sobie 2 telefony które nie działają w 100 % jeden w wyniku zalania nie podświetla wyświetlacza a drugi przestał widzieć kartę pamięci, buty które miałem na nogach nie były nowe ale na skutek chodzenia po mule nieprzyjemnie pachną, zmieniarka płyt CD zalana cała mułem – nie była wyposażeniem samochodu, zegarek na rękę który szczerbiłem i porysował szkło w wyniku zdarzenia.

Pan z PZU powiedział, że mam się określić, czego oczekuje za powstałe straty w mieniu. Telefony wg punktu naprawczego- nie można usunąć uszkodzeń a pan Z PZU twierdzi że to jest do naprawienia i że jeden z nich nie jest uszkodzony w skutek zalania.

Jakie mam prawa co do uzyskania odszkodowania za mienie które uległo uszkodzeniu w wyniku wypadku.

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Pan z PZU ma rację, sam powinieneś precyzować sumy roszczenia, niekoniecznie uwzględniaj zdania PZU (że coś według nich nie podlega zwrotowi - to tylko ich zdanie, Ty masz prawo do swojego stanowiska).

Najlepiej wykonaj zdjęcia uszkodzonych rzeczy i żądaj rynkowych cen za uszkodzone lub nie nadające się do użytku przedmioty. Idź do serwisu telefonów, niech sprzedawca napisze ci za parę złotych, że telefonów nie da się naprawić, albo oddaj do serwisu firmy (jeżeli to Nokia - to do Nokii) i poproś o sprawdzenie, czy telefony można naprawić, jeżeli nie, niech to opiszą dlaczego, jeżeli tak, niech wyliczą ceny naprawy i wymiany komponentów i żądaj zwrotu takiej kwoty od PZU. Co do samochodu, zrób wszystko aby wrócił do poprzedniego stanu technicznego i ładnego zapachu - wszelkie koszty powinny zostać zwrócone przez PZU (jeżeli dodatkowo samochód jest nowy możesz żądać zwrotu za ubytek wartości handlowej pojazdu!).