kylomylo Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Witam forumowiczów! We wrześniu 2007 miałem stłuczkę za granicą, we Francji. Późno w nocy w niewielkim miasteczku na tył mojego wozu najechał inny kierowca. Uszkodzenia nie unieruchomiły wozu i teoretycznie mogłem jechać dalej. Sprawca wypisał mi oświadczenie ze wskazaniem swojej winy. Wezwana policja pomachała rękąmi i odjechała - bariera językowa była nie do przeskoczenia. Mam ubezpieczenie AC i OC w PZU - zadzwoniłem do Polski, ale powiedziano mi tyle, że odszkodowania mam dochodzić sam u ubezpieczyciela sprawcy. Następnego dnia zadzwoniłem do ubezpieczalni sprawcy wypadku - znowu problem bariery językowej. Dowiedziałem się jedynie, że mam dokonać napraw w Polsce i wysłać im rachunki. Od momentu powrotu sprawy nie ruszałem z przyczyn osobistych (niestety!). Problem w tym, że koszt naprawy to około 10.000 złotych - pieniądze, których nie mam i na które boję się wziąć kredyt bez gwarancji, że dostanę je spowrotem. Czy możecie coś poradzić? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpecjalista Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Sprawa na prawdę nie ciekawa, czy próbowałeś kontaktować się ze specjalistami od roszczeń zajmującymi się rynkiem niemieckim? albo co najmniej z prawnikiem operującym językiem francuskim? Spróbuj może podjąć kontakt z konsulem polskim we Francji, oni mają spore układy , może wskaże Ci kogoś jakąś kancelarię do pomocy.ja niestety nie znam na polskim rynku firmy która zajmuje się tego typu sprawami i jest obecna na rynku francuskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mania7279gmail.com Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi