Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek w pracy - prośba o radę , komisja ZUS, odszkodowanie z OC

jadam25
 Share

Recommended Posts

Witam!

Zacznę od początku:

A wiec 30.08.2012r. miałem wypadek w pracy – upadek ze schodów w skutek czego doznałem „wieloodłamowego złamania nasady dalszej kości ramiennej lewej”. Leczenie operacyjne – zespolenie metalowe plus jakieś tam popręgi itp. W szpitalu przebywałem 21 dni. Po wygojeniu usunięto mi zespolenie – tez operacyjnie(pełne uśpienie). Na zwolnieniu lekarskim (100%) przebywałem 6 miesięcy po czy z ZUS przyznał mi 6 miesięcy „świadczenia rehabilitacyjnego” też 100%. Wypadek uznawano za wypadek w pracy. Wiadomo intensywna rehabilitacja oraz sanatorium z ZUS trochę pomogło ale i tak zmiany się utrwaliły i zakres ruchu mojego stawu łokciowego w zgięciu wynosi około 100 st. natomiast wyprost około 45 st.. Czyli mam deficyt w zgięciu około 50 st. i w wyprosicie około 45 st.. ponadto z ruchem tym obrotowym łokcia tez nie jest za dobrze. TU Generali przyznało mi aż 4 % uszczerbku na zdrowiu – od tej decyzji się odwołałem – to było przed komisja ZUS- czekam na odpowiedź z TU. Natomiast komisja jednoosobowa ZUS w dniu dzisiejszym przyznała mi 10% uszczerbku.

Moje pytanka brzmią:

czy od tej ZUS-owskiej odwoływali byście się ?? jeżeli tak to jakiego uszczerbku mniej więcej oczekiwać??

Czy z OC zakładowego też mi coś się należy jeżeli w pkt 5 „protokołu” napisano „ brak dostatecznej ostrożności podczas schodzenia ze schodów” a w pkt 6. że pracodawca nie przestrzegał §21 rozporządzenia BHP

Oraz jaki jest okres dochodzenia odszkodowania z OC zakładu – czy w moim przypadku już się przedawniło??

• 1 month later...

1) W przypadku komisji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, prawidłowość orzeczenia najlepiej sprawdzić poprzez analizę porównawczą z tabelą uszczerbków na zdrowiu (Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 grudnia 2002 w sprawie szczególnych zada orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania Dz. U. 2013 r. poz. 954).

2) Jeżeli chodzi o wypłatę odszkodowania przez TU Generali to również proszę sięgnąć do tabeli uszczerbków na zdrowiu Generali, można ją znaleźć np. tu http://www.generali.pl/binsource?docId=2391&paramName=FILE&index=1&language=PL. W tym miejscu chcę przypomnieć, że to ubezpieczenie osobowe na gruncie prawa cywilnego, więc trudno bez analizy polisy i tabeli uszczerbku na osobie Generali ocenić zasadność orzeczenia.

3) Po analizie powyższego przypadku jestem przekonany, że należał się Panu dodatkowo zasiłek pielęgnacyjny, który przyznawany jest na podstawie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności do celów poza rentowych. Uważam, że w Pana przypadku można było nawet starać się o orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności (czasowe).

W całej tej sprawie dziwi mnie to, że w pkt. 6 protokołu powypadkowego umieszczono informację o nieprzestrzeganiu rozporządzenia BHP. W tym miejscu powinno się umieścić informację o skutkach wypadku a zwłaszcza o rodzaju i umiejscowieniu urazu. Na pierwszy rzut oka wygląda, że zespół powypadkowy trochę się "zapędził". Jeżeli idzie Pan na całość, to proszę się skontaktować z prawnikiem (chociażby z kimś z tego forum) w celu analizy protokołu powypadkowego pod kątem powództwa.

• 5 weeks later...
Skontaktuj się z Kancelarią Odszkodowawczą Cito Kraków. Pracuje tam grupa specjalistów, którzy udzielą Ci fachowej porady i krok po kroku pokierują jak dochodzić odszkodowania powypadkowego i za uszczerbek na zdrowiu. Specjaliści z kancelarii pomagają również w zakresie odszkodowań komunikacyjnych, powypadkowych samochodowych i typowo wypadków w pracy. Polecam !