gosik293 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Witam mam wielką prośbę. Uległam wypadkowi w pracy 6.11 uderzenie głową w regał metalowy od tamtej pory boli mnie strasznie głowa miałam zawroty i wymioty dlatego lekarz rodzinny robił mi różne badania. Na prześwietleniu czaszki nie było żadnego urazu ale z powodu dość wysokiego ćiśnienia ok 185 w wieku 23 lat lekarz skierował mnie do szpitala, zostałam przyjęta. W szpitalu przebywałam tylko 4 dni ze szpitala ma L4 do końca miesiąca, leki przypisane oraz zalecanie leżenia,ponieważ jakieś badania EEG głowy wyszły troche nieprawidłowe i powtórzenie badania ma nastąpić za 6-mc, a wracając do L4 jeśli nie ustąpią bóle głowy mam iść na kontrole i przedłużenie L4. Proszę pomuszcie czy mam składać jakiś wniosek o odszkodowanie i czy mi się należy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocica41 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Witam i proszę o wyjaśnienie następującej sprawy- syn pod koniec listopada 2008 r . w pracy ,złamał nogę (złamanie skomplikowane)po 182 dniach stawił się przed komisją lekarską gdzie uznano , że nie jest jeszcze zdolny do pracy i przyznano mu zasiłek rehabilitacyjny na 3 miesiące.Leczenie zakończono na początku czerwca .Ale teraz nie wiemy kiedy starać się o odszkodowanie z zus czy po rehabilitacji czy można już teraz i jakie trzeba mieć dokumenty. Jeśli ktoś ma chwilkę czasu i ochotę proszę o odpowiedż , dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Rozumiem, że zlamanie nogi było następstwem wypadku przy pracy.Po zakończeniu leczenia i rehabilitacji syn powinien napisać wniosek-pismo do pracodawcy o skierowanie do lekarza orzecznika ( np. takie: w Zaiązku z wypadkiem przy pracy, ktotremu uleglem w dniu....prosze o skierowanie do lekarza orzecznika ZUS w celu ustalenia % uszczerbku an zdrowiu.) Do wniosku-pisma należy dołączyć zaświadczenie o stanie zdrowia N9, które wypełnia lekarz prowadzący leczenie. Zaświadczenie jest ważne miesiąc od daty wystawienia.Po otrzymaniu pisma pracodawca skompletuje potrzebne dokumenty i prześle do ZUS.Z ZUS syn otrzyma wezwanie, gdzie i kiedy ma się stawić na badanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Yaro87 Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 w dniu 07.07.2011r doznałem wypadku przy pracy. Czego konsekwencją było złamanie końca obojczyka prawego z przemieszczeniem. po tym zdarzeniu spędziłem 7 dni w szpitalu gdzie bylem operowany, założono mi 8 szwów. Leczenie zakończyłem 03,10,2011. Dokumenty jakie posiadam to: zaświadczenie lekarskie o zakończeniu leczenia, druk n9 i protokół powypadkowy (zus uznał wypadek w pracy). I mam pytanie czy należy mi sie odszkodowanie. Jeżeli tak to jakie dokumenty powinienem złożyc i gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 1) Co do zasady należy się jednorazowe odszkodowanie z ZUS o ile przyczyną wypadku nie było wyłącznie wina lub rażące niedbalstwo pracownika. Może być zaś współprzycznyna. Po zakończeniu leczenia i rehabiltacji należy złożyć wniosek do pracodawcy o skierowanie do lekarz orzecznika ZUS w celu ustalenia stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu orazzaświadczenie o stanie zdrowia- formularz N-9 wypełniony przez lekarza prowadzącego leczenie- oryginał, który jest ważny 30 dni od daty wystawienia. Na druku N-9 lekarz powinien zaznaczyć, że leczenie i rehabilitacja została zakończona. Od 1 kwietnia 2007 r. zgodnie z art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) jednorazowe odszkodowanie przysługuje w wysokości 20 % przeciętnegowynagrodzenia za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z zastrzeżeniem art. 55 ust. 1. Zgodnie z art. 21 ust. 1 i 2 przedmiotowej ustawy świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują ubezpieczonemu, gdy wyłączną przyczyną wypadków, o których mowa w art. 3, było udowodnione naruszenie przez ubezpieczonego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa. Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują również ubezpieczonemu, który, będąc w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środków odurzających lub substancji psychotropowych, przyczynił się w znacznym stopniu do spowodowania wypadku. W myśl obwieszczenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 23 lutego 2011 r. w sprawie wysokości kwot jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadków przy pracy lub choroby zawodowej (M.P. Nr 18, poz. 187) w okresie od dn. 1 kwietnia 2011 r. do dn. 31 marca 2012 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadków przy pracy lub chorób zawodowych wynoszą 645zł. Zgodnie z art. 8 ust. 2 przedmiotowej ustawy zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego przysługuje od pierwszego dnia niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową, z zastrzeżeniem ust. 3. W myśl art. 9 ust. 1 owej ustawy zasiłek chorobowy i świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia wypadkowego przysługują w wysokości 100 % podstawy wymiaru. Zgodnie z art. 10 przedmiotowej ustawy prawo do zasiłków i świadczenia rehabilitacyjnego z ubezpieczenia wypadkowego ustalają i świadczenie to oraz zasiłki wypłacają: 1) płatnicy składek, jeżeli są zobowiązani do ustalania prawa do zasiłków w razie choroby i macierzyństwa i ich wypłaty; 2) Zakład – w pozostałych przypadkach. Wobec tego zgodnie z art. 61 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst. jedn. Dz. U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512 ze zm.) prawo do zasiłków określonych w ustawie i ich wysokość ustalają oraz zasiłki te wypłacają: 1) płatnicy składek na ubezpieczenie chorobowe, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych, z zastrzeżeniem pkt 2 lit. d (czyli osobom uprawnionym do zasiłków za okres po ustaniu ubezpieczenia; 2) Zakład Ubezpieczeń Społecznych: a) ubezpieczonym, których płatnicy składek zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego nie więcej niż 20 ubezpieczonych; b) ubezpieczonym prowadzącym pozarolniczą działalność i osobom z nimi współpracującym; c) ubezpieczonym będącym duchownymi; d) osobom uprawnionym do zasiłków za okres po ustaniu ubezpieczenia; e) ubezpieczonym podlegającym ubezpieczeniu chorobowemu w Polsce z tytułu zatrudnienia u pracodawcy zagranicznego. Oczywiście chodzi tutaj jedynie o ustalenia prawo do zasiłku chorobowego i fizyczną wypłatę owego zasiłku, gdyż ostatecznie pracodawca zawsze rozlicza się z ZUS. Zasiłki chorobowe zawsze pokrywane są z funduszu ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariohs Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Miałem miesiąc temu w pracy wypadek, doszło do niego na wskutek mojego błędu związku z tym mam kilka pytań odnośnie odszkodowań. 1. Czy mogę się ubiegać od pracodawcy o jakieś odszkodowanie jeśli wypadek był z mojej winy? 2. Na ile procent mogę liczyć jeżeli na wskutek wypadku miałem przeprowadzaną operację i usuniętą śledzionę? 3. Czy z zusu też należy mi się odszkodowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 mariohs wrote:Miałem miesiąc temu w pracy wypadek, doszło do niego na wskutek mojego błędu związku z tym mam kilka pytań odnośnie odszkodowań.1. Czy mogę się ubiegać od pracodawcy o jakieś odszkodowanie jeśli wypadek był z mojej winy?2. Na ile procent mogę liczyć jeżeli na wskutek wypadku miałem przeprowadzaną operację i usuniętą śledzionę?3. Czy z zusu też należy mi się odszkodowanie?Proszę napisać w jakich okolicznościach doszło do wypadku, w jakim zakładzie pracy (czym się zajmuje), czy został sporządzony protokół powypadkowy, czy leczenie jest kontynuowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.Krzysztof Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Na ogół odszkodowania nie są wypłacane sprawcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksander997 Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Jeżeli pracodawca nie dokonał należnych starań aby zabezpieczyć miejsce pracy, to należy CI się odszkodowanie to jest jedna z przesłanek, tak mi powiedziano w kancelarii Guarda z która dochodziłem od pracodawcy odszkodowania. Razem z ich pomoca dostałem niezła sumke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348262 Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Czy został sporządzony protokół powypadkowy przez behapowca? Czy ustalono przyczynę wypadku? Jeśli regał nie był należycie zabezpieczony lub oznaczony, jeśli doszło do zaniedbania ze strony pracodawcy, to są podstawy do ubiegania się o odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi