adamjkd_001 Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Witam , 28 października b.r zostałem potrącony na przejściu dla pieszych. Prawidłowo przechodziłem a kierowca rozpoczął manewr wyprzedzania i uderzył we mnie na przejściu.Policja po przesłuchaniu świadków i analizie miejsca wypadku wskazała wstępnie winę kierowcy , jednak z uwagi na powaznie obrażenia i pobyt w szpitalu (powyżej 7 dni) sprawa ma trafić do sądu. Mam kilka pytań , czy mogę zgłosić szkode do ubezpieczyciela (nie ma jeszcze wyroku który wskazuje winnego)?Ile czasu policja ma na przesłanie dokumentów do prokuratury ?Jak długo może ciągnąć się sprawa zanim zostanie wydany wyrok ?Czy jeżeli kierowca przyzna się do winy i dobrowolnie podda karze to sprawa zakończy się w prokuraturze i nie trafi do sądu ? Czy wtedy będę mógł zapoznać się z zeznaniami świadków i analizą policyjną z miejsca zdarzenia ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamjkd_001 Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 A czy na etapie postępowania przygotowawczego mam prawo wglądu do akt sprawy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi