Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy? Uraz czaszki

tedziki
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pewien problem. Chciałbym bardzo poprosić o pomoc w ocenie zdarzenia jako wypadek przy pracy. Mój krewny miał wypadek poza granicami Polski (w Niemczech), w jego wyniku doznał bardzo poważnego urazu czaszki (trepanacja itp.). Miało to miejsce na parkingu przy autostradzie. Okoliczności nie wyjaśniono, jednak zdaniem policji niemieckiej nie ma dowodów by stało się to przy pomocy osób trzecich. Wszystko stało się podczas wychodzenia z szoferki (podobno upadek i rozległe obrażenia), jednak lekarze sądowi mieli inne zdanie. Jednak pracodawca nie zakwalifikował tego jako wypadek przy pracy i oparł się na jednym z dokumentów policji niemieckiej, w którym wnioskowali do prokurratury o wydanie postanowienia sędziowskiego o zajęciu. w tym poleceniu obecna była informacja o: "Szybki test na zawartość alkoholu wykazał: 0.8 promila", Jednak ani w dokumentacji dostarczonej przez szpital poszkodowanemu ani w innych dokumentach przesłanych przez stronę niemiecką nie ma już o tym mowy. Nikt z rodziny nie został też o tym poinformowany. Pracodawca oparł się tylko na tym wniosku policji i stwierdził, iż nie jest to wypadek, gdyż poszkodowany spożywał alkohol i jest to rażąca lekkomyślność itp. Czy istnieje możliwość odwołania się od protokołu powypadkowego i w jaki sposób? oraz w jakim trybie można odwołać się powołując się na art. 189. kpc? Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

• 4 tygodnie później...

Przy takim chaotycznym przedstawieniu całej sprawy jest trudno cokolwiek doradzić.

1. sprawa Poszkodowany przebywał na terenie Niemiec w jakim charakterze??

2. Kto odbierał dokumenty od pracodawcy stwierdzające, ze to nie jest wypadek przy pracy.

3. Z tego co wywnioskowałem z tak chaotycznego przedstawienia faktów w protokole macie zapis, ze poszkodowany znajdował sie pod wpływem alkoholu, jednak kwestionuje cie te stwierdzenie jako nie udowodnione w sposób jednoznaczny

4. Można się odwołać od treści protokołu ( jak opisane jest w pouczeniu do protokołu do sadu pracy)

5. Trepanacja czaszki wg mojej wiedzy jest traktowana jako wypadek ciężki, czy w sprawę był zamieszany PIP - bo wg mnie powinien

6. Systematyzująca, to że ktoś jest pod wpływem alkoholu nie znaczy, że nie ulega wypadkowi. Są znane mi takie ustalenia, w których spożycie alkoholu przez pracownika stanowiło zerwanie dyspozycji do pracy, a zatem wszystko co się działo później było traktowane już jako nie wypadek przy pracy. Sugerujesz jakieś informacje na temat lekkomyślności to z kolei raczej by wskazywało nie na nieuznanie wypadku, a znaczne przyczynienie się do zdarzenia poprzez doprowadzenie się do stanu zagrażającego zdrowiu lub życiu - co skutkuje uznaniem wypadku i pozbawieniem przysługujących świadczeń z tego tytułu