Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Sprawca/poszkodowany

Rekomendowane odpowiedzi

Powitac ...

Pod koniec lutego mialem stluczke. Ja kierowca auta ktore jechalo prosta droga wojewodzka, widzialem z daleka dostawczaka chlodnie, ktory bedac 50 metrow przedemna stwierdzil ze sie zmiesci skrecic w lewo, przecinajqc moj pas. Pani sie nie udalo, wpakowalem jej sie w bok i skasowalem cale auto. Kolega pasazer trafil do szpitala dlatego sprawa nie jest wyjasniona.

Kobieta ewidentnie wymusila pierszenstwo, ale ja przekraczalem predkosc o ok 30/40 km.

Chcial bym dowiedziec sie czyja byla wina. Czy moja predkosc nie moze byc dla ewentualnego bieglego przyczyna wypadku? Czy moge przyjac mandat za predkosc podczas gdy ona byla sprawca?

Moge dodac ze kobieta prowadzila auto bez waznego badania technicznego ...

Zalezy mi na czasie bo prowadze firme a chcialbym wziac auto z wypozyczalni na oc sprawcy, z tym ze mam obawy co do tego kto rzeczywiscie moze byc uznany w tej sytuacji za sprawce i poszkodanego.

Od czlowieka pracujacego dla PZU uslyszalem ze nawet gdybym jechal 190 ona jest sprawca a ja moge dostac mandat za przekroczenie predkosci. Mial racje ... ?

Pozdrawiam

Jeżeli ta Pani nie miała przeglądu a miała ważną polisę OC to nie ma problemu dla Ciebie, ewentualnie TU może potem żądać od niej tego co zostało Tobie wypłacone. Spodziewam się że na miejscu była policja. Czyją winę stwierdzili funkcjonariusze? Jeżeli jej to nie powinieneś mieć żadnych problemów w ubezpieczalni a mandatu nie możesz dostać bez wiarygodnych pomiarów. Samochód zastępczy jak najbardziej Ci się należy tak jak odszkodowanie dla Twojego kolegi który jechał z Tobą. Oczywiście wszystko z OC sprawcy.

Własnie problem tkwi w tym że ok, policja była oczywiście na miejscu, ale nie określili winy bo kolega, mój pasażer skończył w szpitalu i stwierdzili że nie mogą tego zrobić.