Jump to content
Forum Odszkodowania

Wypadek podczas ferii zimowych (zerwanie więzadła + złamanie kości)

kamil113
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Dnia 25 stycznia (mają ferie w województwie Łódzkim) poślizgnąłem się na lodzie (podczas upadku wykrzywiła mi się noga, upadłem - zerwało się więzadło krzyżowe przednie i została ukrychnięta kość w kolanie - koniec kości piszczelowej bodajże która wchodzi w łękotkę, uderzyłem głową w lód i straciłem przytomność, odzyskałem ją po chwili. Zobaczyłem, że w nodze jest dziura, zszyli mi ją w szpitalu, założyli dwa szwy, rana już się zagoiła. Miałem również rozcięty nadgarstek, nie wymagał szycia i rozcięty łuk brwiowy. W tych miejscach pozostały mi blizny) Będąc na pogotowiu zszyli mi nogę, dali środek przeciwbólowy, mówiłem im, że straciłem przytomność i boli mnie głowa, olali to. Teraz wstając z łóżka mam zawroty głowy, jednak występują one już rzadko, po wypadku działo się to cały czas, ciężko mi się oddychało, i miałem mroczki przed oczami przez co traciłem równowagę. Jeździłem po lekarzach w szpitalu jednak nie mogli mi zdjagnozować co się stało z nogą, pojechałem wiec prywatnie do lekarza - wizyta 120 zł. Ten oglądając zdjęcia - te same które widział lekarz w szpitalu ztwierdził, ze mam pękniętą kość w kolanie, jednak nic z tym zrobić nie trzeba - sama się ona zabliźni, stwierdził również, że mam zerwane owe więzadło. Wysłał mnie jeszcze na rezonans magnetyczny ponieważ nie mogę zgiąć w pełni kolana (do pełnego zgięcia brakuje jakiś 20 stopni). Czekam na wyniki, podejrzewam jednak, ze może być pęknięta łękotka (wyniki odbieram 18 marca z rezonansu) po odebraniu wyników jadę znów na wizytę - 120 zł będzie kosztować. Na szczęście udało mi się załatwić skierowanie na darmowy rezonans magnetyczny od lekarza w szpitalu, który wcześniej mnie badał (przyznał się do błędu) Czeka mnie operacja atroskopii prawego kolana - odbędzie się 31 marca. Chciałbym się dowiedzieć jakie odzkodowanie mogę uzyskać z ubezpieczenia szkolnego PZU - płacąc składkę roczną 35 zł (klasa 4 technikum)

Podsumowanie:

- zerwane więzadło krzyżowe przednie

- pęknięta kość w kolanie (sama się zabliźni - prawe kolano)

- mam teraz skrzywione kolano po wypadku (prawe kolano)

- Wizyty u lekarza - 120 zł wizyta (wziąłem faktury za wizyty by dołączyć je do dokumentów o odszkodowanie)

- 2 szwy na piszczelu (prawe kolano)

- Brak pełnego zgiecia w kolanie - brakuje 20 stopni.

- Około 300 zł za leki przeciwbólowe, wspomagające gojenie się ran, bandaże (mam rachunki z apteki)

- pobyt w szpitalu od 30 marca do 1 marca (jeszcze nastąpi)

- pęknięta łękotka? (dowiem się co jeszcze jest nie tak z kolanem po wizycie u lekarza)

Czeka mnie po tym również rehabilitacja, tak przynajmniej udało mi się wyczywać z różnych forów - czy za to też przysługuje odszkodowanie? Gorzej jednak z tym, że przez ten cholerny wypadek nie mogę chodzić do szkoły, a w tym roku mam maturę, noga cały czas mnie boli i chodzenie jest strasznie uciążliwe. Obym tylko matury przez to nie zawalił.

Proszę o nakreślenie mniej więcej ile mogę otrzymać tego odszkodowania.

Dobry wieczór!

Bodajże dałbym Panu jak najwięcej - ale wszystko zależy od sumy Pana ubezpieczenia, bądź, o ile jest wyodrębniony dodatkowo, kwoty jaką przyznaje Ubezpieczyciel za 1 % uszczerbku na zdrowiu. Ubezpieczenie szkolne ZUS ?

Nastąpiła mała pomyłka - szkolne ubezpieczenie to PZU - zmieniłem już w głównym poście. Jestem w szkole ubezpieczony na bodajże 10 tysięcy. Tak przynajmniej wynika z informacji które uzyskałem w sekretariacie szkoły.

Można się tego było spodziewać po ubezpieczeniu szkolnym - suma ubezpieczenia niska. Więc i odszkodowanie będzie nie za duże... Nie jesteś ubezpieczony przy rodzicach, np. w ramach ich ubezpieczenia dobrowolnego? Powodzenie na maturze!

Właśnie nie jestem. Dopisali mnie dosłownie kilka dni przed wypadkiem do swojego ubezpieczenia, tak więc odszkodowanie w ramach rodziców nie wchodzi w grę.

dla tych którzy chcą walczyć o odszkodowanie to na początek proponuje krótki filmik o odszkodowaniach medycznych n akanale Yt Kancelarii Brykczyńskich, podstawowe info tam na pewno znajdziecie

Nie wykupowałem żadnego ubezpieczenia, siedziałem ferie niestety w domu. A wtedy była mocna zamieć, a mnie przyszło pójsć do sklepu, wypadek stał się na nieodśnieżonej wówczas drodze - lód na niej był, a że mieszkam na obrzeżach miasta to chodników niestety tam nie ma - jeszcze tam drogowcy nie dotarli i szedłem po lodzie. Czy w związku z tym, że była tam nieodśnieżona droga mogę ubiegać się o dodatkowe odszkodowanie od miast? Jak to wygląda?

Mnóstwo rzeczy musiałbyś udowodnić; przede wszystkim zaniedbanie, potrzebowałbyś oświadczeń świadków etc... I musisz mieć dużo cierpliwości. :/

Dotarłem sam, nie mogąc się podnieść z miejsca w którym się wywróciłem zadzwoniłem po tatę, który natychmiastowo zwolnił się z pracy i przyjechał po mnie, trwało to dosłownie 10 minut zanim przyjechał do mnie. Na karetkę musiałbym czekać o wiele dłużej. Już miałem podobny przypadek w rodzinie gdy moja młodsza siostra złamała rękę w Łokciu, dwa lata temu w zimę. Karetka nie była w stanie dojechać bo nie było żadnej wolnej..

Co do udowodnienia, chyba ciężko będzie - bo w koło mnie nie było żadnej osoby, dlatego też pewnie od razu sprawa będzie przegrania. Nie próbuję więc.

Dzisiaj byłem odebrać wyniki z rezonansu magnetycznego, pojechałem z nimi do lekarza. Sprawa wygląda tak:

"Podwójny zarys PCL, który wskazuje zwiększenie objętości niejednorodną budowę wskazuje na zmiany pourazowe z częściowym zerwaniem włókien więzadła krzyżowego tylnego oraz z całkowitym zerwaniem więzadła krzyżowego przedniego. ACL zachowuje ciągłość i morfologie. Łąkotki zachowują morfologie i integralność z wyłączeniem sektora przednio bocznego, który jest nadłamany. Złamanie kości piszczelowej głównie sektora przednio-bocznego z objęciem wyniosłości międzykłykciowej. Więzadła poboczne rzepki, ścięgno mięśnia czworogłowego uda prawidłowe. Niewielka torbiel Bakera. Widoczny przyśrodkowy fałd błony mazikowej o grubości ok 3 mm, bez defektu chrząstki, rzepki. Płyn w kaletce nadrzepkowej. Chrząstka stawowa prawidłowa bez defektów głębokich."

Od lekarza dowiedziałem się, że kolano jest niestabilne no i nadal przystaje na decyzji, że potrzebna jest atroskopia kolana, mam ją wyznaczoną na 31 marca.

Jeszcze nasunęło mi się pytanie. Jeśli chodzę do lekarza prywatnie z tą nogą i mam ze wszystkich wizyt faktury, to zostaną mi zwrócone całe pieniądze, które przeznaczyłem na wizytę czy tylko jakiś procent?

Jest ktoś teraz w stanie mniej wiecej określić wysokość odszkodowania?

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...