Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Powrót do pracy przed zakończeniem leczenia

G75elo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kilka miesięcy temu (koniec listopada) uległem wypadkowi w pracy - uszkodzenie ścięgien i nerwu w prawej ręce. Obecnie jestem ciągle na zwolnieniu lekarskim i odbywam rehabilitację. Aby odzyskać pełną władzę w ręce muszę poddać się jeszcze jednej operacji, której termin mam wyznaczony na marzec przyszłego roku. W obawie przed utratą pracy (wiem, że pracodawca może mnie zwolnić po 180 dniach zwolnienia i 3 m-cach zasiłku rehabilitacyjnego), chcę w najbliższym czasie wrócić do pracy, jednak jednocześnie kontynuować rehabilitację do czasu kolejnej operacji. Czy możliwy jest powrót do pracy przy jednoczesnym nie zakończeniu leczenia? Pracodawca wie o moich planach co do powrotu oraz o fakcie, że nie będę w stanie w pełni wykonywać wszystkich obowiązków i jest w stanie przydzielić mi zakres obowiązków dostosowany do moich możliwości.

Jeśli jest tak wola pracodawcy i twoja, nalezy dobra napisać skierowanie na banie kontrolne i ewentualnie wstępne. Tak abyś i ty i pracodawca i ty mieli pewność że powrót nie spowoduje pogorszenia stanu zdrowia.

Szczera rozmowa z lekarzem profilaktykiem jest raczej nieunikniona i on tu powinien być decydentem

• 1 rok później...

Witam

Czy po wypadku w pracy, jeśli zostanie przerwane zwolnienie lekarskie (bez zakończenia leczenia, tj. n9) i za kilka miesięcy ponownie będzie wystawione zwolnienie - w ramach dalszego leczenia tego samego wypadku (dalsze leczenie operacyjne wymaga odczekania kilku m-cy)czy wówczas okres zwolnienia będzie płatny 100%, ze względu na fakt, iż jest to dalsze leczenie powypadkowe?