kazia Posted May 1, 2014 Share Posted May 1, 2014 Witam. Uległam w pracy wypadkowi, w wyniku którego doznałam skręcenia stawu kolanowego, prawdopodobnie czeka mnie dalsze leczenie - artroskopia. Mam ogromny problem z BHPowcem, wypadek miałam 6 marca a protokół błędnie wypisany wysłał mi na maila parę dni temu a już mamy 1 maja. Wiem, że mogę wnieść uwagi do protokołu i to zamierzam zrobić. Moje pytanie brzmi następująco: w punkcie 5 protokołu mam napisane, że bezpośrednią przyczyną wypadku była nieprawidłowo zamontowana listewka podłogowa o którą się potknęłam, a przyczyna pośrednia to mój brak koncentracja uwagi przy wchodzeniu na halę produkcyjną. W dalszej części protokołu napisano, że nie stwierdzono braku przestrzegania przepisów przez pracodawcę jak i przeze mnie. Czy z takim zapisem mogę starać się o odszkodowanie z ZUS, czy będą jakieś problemy, czy mam walczyć z BHPowcem o zmianę tej pośredniej przyczyny czyli rzekomo mojej niekoncentracji, gdyż nie czuję się niczemu winna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
castorian Posted May 7, 2014 Share Posted May 7, 2014 Przecież nie masz zapisu, że do wypadku doszło tylko i wałczanie z twojej winy to w czym problem?Z tymi czasami zobacz czy jest uzasadnienie dlaczego tak długo trwało dochodzenie jak jest to wszystko w porządku i niczym się nie przejmuj. Czy dostaniesz odszkodowanie czy nie zależy tu tylko i wyłącznie od tego czy orzecznik ZUS stwierdzi uszczerbek trwały lub długotrwały na zdrowiu. To, że wystawała jakaś listewka to troche mało aby doszło do wypadku musiało nastąpić jakieś działanie z twojej strony aby się o nią zaczepić - zespól napisał dekoncentracja, mogło to zlekceważenie zagrożenia i inne tam ale leżące ce po twojej stronie. Jakie jeszcze są twoim zdaniem błędy w protokole? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now