agnie7szka Posted March 2, 2008 Share Posted March 2, 2008 W 2006 roku pracowałam jako przedstawiciel handlowy. W drodze do pierwszego punktu(sklepu) spowodowałam wypadek samochodowy służbowym samochodem. z obrażeniami głowy i ciała trafiłam do szpitala ( w tym także wstrząs mózgu). Po miesiącu poszłam do poradni neurochirurgicznej i lekarz stwierdził, że już mi nic nie jest. Jednak miałam ciągły ból głowy i moja źrenica lewego oka nie reagowała na światło. Na nic zdały się wizyty po kolei u lekarzy państwowo, więc trafiłam prywatnie do lekarza, który skierował mnie na rezonans magnetyczny. Tam wyszlo, że mam krwiaka przymózgowego już bardzo rozległego i za 3 dni miałam operację jego usunięcia. To wszystko sprawiło, że nie mialam siły zająć się odszkodowaniem, szczególnie że po 2 miesiącach zaszłam w ciążę. Postępowanie w pracy przez pracownika bhp zakwalifikowało mi ten wypadek jako wypadek w pracy. Czy mimo , że to była moja wina należy mi się odszkodowanie. Wina została udowodniona. Ja wypadku do tej pory nie pamiętam, ale byli świadkowie. w protokole stwierdzono, że wyłączną przyczyną wypadku było nie ustąpienie pierwszeństwa przeze mnie, ale nie stwierdzono naruszenia przepisów dotyczących ochrony życia lub zdrowia, że umyślnego spowodowania wypadku lub niedbalstwa. Nie stwierdzono również nietrzeźwości oraz zażycia środków odurzających. Czy mogę też starać się o odszkodowanie z NNW? Czy opinia lekarza po zakończeniu leczenia powinna być przesłana do firmy wraz z wnioskiem o odszkodowanie?Z góry serdecznie dziękuję za każdą odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heli Posted March 16, 2008 Share Posted March 16, 2008 Mhm. z NNW możesz się starać o szczegóły popytaj osobę odpowiedzialną za wasze ubezpieczenia grupowe odnośnie odszkodowania z ZUS niech się wypowie EWANIA zna się na tym lepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted March 17, 2008 Share Posted March 17, 2008 Jesli wypadek został uznany za wypadek przy pracy to jak najbardziej mozesz (I POWINNAS) zlozyc w zakladzie pracy wniosek o przyznanie jednorazowego odszkodowania przez ZUS.Do tego wniosku musisz dołączyć druk N9 wypełniony przez lekarza prowadzącego, na druku tym musi znalezc sie stwierdzenie lekarza, ze LECZENIE ZOSTALO ZAKONCZONE.Jesli podasz mi swoj adres e-mail to wysle Ci obydwa druki. Do tych dokumentow zaklad pracy (najprawdopodobniej bhpowiec) dolaczy dokumentację powypadkową i prześle całosc do ZUS-u, ktory wezwie Cie pozniej w celu ustalenia uszczerbku na zdrowiu.Inna sprawa, ze - jak znam ZUS - z duzym prawdopodobienstwem moze on odmowic Ci wyplaty odszkodowania z uwagi na to, ze wypadek został spowodowany przez Ciebie i to wlasnie zostalo uznane za WYĄCZNĄ (jedyną) przyczynę wypadku.Zastanów się, czy na pewno nie można określić jakiejś przyczyny współistniejącej? Czy w dniu wypadku mialas aktualne profilaktyczne badania lekarskie??Czy mialas aktualne szkolenie bhp??Czy w dniach poprzedzających wypadek nie pracowalas w nadgodzinach? Moze bylas przemeczona?Dobrze byloby doszukac sie przyczyny wspolistniejacej i wtedy zlozyc pozew do Sadu, czyli odwolac sie od decyzji ZUSu (jesli bedzie niekorzystna dla Ciebie). I jeszcze mam pytanie - "chorobowe" dostawalas 100% czy 80% wynagrodzenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agnie7szka Posted March 18, 2008 Author Share Posted March 18, 2008 Dziękuję za odpowiedź. Teraz to tak, nie bardzo wiem do którego lekarza powinnam się zgłosić, bowiem inny lekarz zajmował sie mną po wypadku, inny (prywatnie), po wyjściu ze szpitala, bowiem, ordynator neurochirurgii w Poradni neurochirurgicznej na kontroli, po miesiącu wyjścia ze szpitala, stwierdził, że wszystko jest ok i mogę wrócić do pracy. Jednak miałam takie dolegliwości, że nie pozwalały mi one pracować i poszłam prywatnie do neurochirurga, który skierował mnie na rezonans, też prywatnie. Czy też do lekarza, który zajął się mną w szpitalu po stwierdzenie i usunięciu krwiaka?No Panie w Zusie kiedy miałam coś w stylu przesłuchania na przyznanie mi zasiłku chorobowego, już wtedy poddały to wątpliwości że dostanę odszkodowanie, bo była moja wina i one muszą ustalić czy to był wypadek w pracy, bowiem nie znają takiego systemu pracy, kiedy nadzór nad pracownikiem jest elektroniczny i czy nie byłam w drodze do pracy, a ja z momentem wsiadania do samochodu byłam zawsze w pracy.Chorobowe dostałam 100% wynagrodzenia.Szkolenie bhp miałam odbyte w pracy, lecz ci do tych badań profilaktycznych....pojechałam na przyjęcie do pracy 600 km od mojego miejsca zamieszkania, bowiem tam znajduje się siedziba firmy. Miałam zabrać ze sobą wyniki moczu i krwi. Tam na miejscu miało odbyć się pracownicze badanie lekarskie. Co tu kryć wyniki miałam złe. Hemoglobina była 8,3 gdy norma jest o wiele wyzsza...lekarz wydał mi pozwolenie na pracę, pobrałam samochód służbowy..i kazał mi pojechać do szpitala w tym mieście od razu, no bo hemoglobina, nie ważne z jakiego powodu nie może niby spaść poniżej 8. Ja nie pamiętam mojego wypadku, ale pierwsze co powiedziałam mężowi, gdy odzyskałam przytomność to było to, że chyba zasłabłam, ale nie wiem....policja uznała, że jedyną przyczyną wypadku było nie zastosowanie się do przepisów, tzn. nie ustąpienie pierwszeństwa.Mój e-mail to agnieszkaj3@o2.plSerdecznie dziękuję jeszcze raz za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted March 19, 2008 Share Posted March 19, 2008 Czyli - po kolei.Badania profilaktyczne mialas i szkolenie tez.Zasilek chorobowy dostalas 100 % - i bylo to juz po skladaniu przez Ciebie wyjasnien w ZUSie??Czyli - ZUS nie pozbawil Cie prawa do swiadczen, skoro przyznal Ci jedno swiadczenie (czyli to pełne "chorobowe" to i nie powinien pozbawić Cię świadczeń pozostałych, w tym również jednorazowego odszkodowania.Wyślę Ci na maila druk wniosku o odszkodowanie i druk N9, ktory powinien wypełnić Ci lekarz. Moim zdaniem - TEN lekarz, u którego leczyłaś się na samym końcu, czyli chyba ten w szpitalu - po usunięciu krwiaka.Masz naprawdę duże szanse na odszkodowanie, pisz na bieżąco co się w sprawie dzieje.Idę "na pocztę" wysłać Ci te druki.Zarowno wniosek jak i N9 wypełnione przez lekarza (pamietaj o tym stwierdzeniu lekarza na druku N9, ze leczenie zostalo zkaonczone!) zloz u pracodawcy a oni dołączą dokumentację i wyslą do ZUS-u.Ty swojego egzemplarza protokółu powypadkowego tam nie dołączasz! On moze Ci sie jeszcze przydać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts