Jump to content
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie po 8miesiącach

gnomik
 Share

Recommended Posts

Witam

Chciałabym się dowiedzieć do kogo zwrócić się o pomoc w celu wyegzekwowania jak najwyższej kwoty po wypadku.

Wypadek miał miejsce 8miesięcy temu,siedziałam w parku i wjechał we mnie quad. Z racji tego,że był to mój chłopak,w szpitalu powiedzieliśmy,że spadłam z drzewa(wiem,głupi pomysł). Nie było policji.Teraz gdy uświadomiłam sobie,a raczej ktoś mi uświadomił,że to uraz na całe życie postanowiłam postarać się o należne odszkodowanie. Złamana panewka w dwóch miejscach z centralnym zwichnięciem stawu biodrowego prawego,złamana ręka,żłamane dwa żebra,złamane trzy wyrostki poprzeczne kręgosłupa. Przeszłam już 4 operacje i do tej pory się rehabilituję. Mam ograniczenie ruchowe w stawie biodrowym i dolegliwości bólowe w biodrze i prawej nodze. Orientacyjnie chciałabym się dowiedzieć o ile odszkoodowania mogę się starać? Do kogo się z tym zwrócić? Ile % powinien wziąć adwokat/radca prawny/firma? Ile czasu trwa taka sprawa? W jakim mieście najlepiej wszcząć sprawę? Dodam,że mam 21 lat,musiałam wziąć dziekankę na studiach i przerwać pracę.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Zdaniem Europejskiego Rejestru Wypadków sprawa nie jest łatwa. W Twoim przypadku należy zastanowić się jak zrobić aby zakład ubezpieczeń przyjął odpowiedzialność. Do kwot zadośćuczynienia i odszkodowania będzie trzeba przejść w późniejszym etapie. Bardzo ciężko będzie odkręcić to wszystko. Sama poświadczyłaś nieprawdę, że spadłaś z drzewa. Czy quad był zarejestrowany i miał ubezpieczenie OC? Twoja obrażenia kwalifikują się do tego, że doszło do przestępstwa z art. 177 KK.

Dziękuję za odpowiedź.

Byliśmy w szoku,nigdy nie byłam w takiej sytuacji.Nie było czasu na myślenie o konsekwencjach. Przypuśćmy,że sprawca przyznaje się do winy,poza tym mam świadków. Quad był zarejestrowany i posiadał OC.

Musielibyśmy zanalizować całość dokumentacji wtedy ewentualnie wydać opinię co do sprawy. W razie pytań zapraszamy do kontaktu.

• 3 months later...

Skoro są świadkowie i osoba przyznająca się do winy, to nie powinno być problemu - przynajmniej w sądzie. Natomiast jest ryzyko, że ubezpieczyciel w postepowaniu likwidacyjnym będzie chciał wykazać brak swojej odpowiedzialności.

Odszkodowanie przysługuje w wysokości kosztów leczenia, koszty operacji, koszty lekarstw, dojazdy do placówek.

Zadośćuczynienie zależy od rozmiaru krzywdy (stopień uszczerbku). Przyjmuje się uproszczony przelicznik ok. 2.000 za 1% uszczerbku. Ze względu na Pani wiek, konieczność dziekanki i nieodwracalność skutków zdrowotnych zadośćuczynienie na pewno będzie wyższe. Ważne jest też, jaki tryb osoba poszkodowana prowadziła (np. czy uprawiała sport) i czy ten tryb życia po wypadku będzie nadal możliwy.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...