tk3r Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 cześćmiałem w poniedziałek kolizje drogową - moja wina - nie widziałem kobitki nadjeżdżającej z przodu i uderzyła mnie w prawy bok podczas gdy ja skręcałem w lewo.Nikt nie poniósł obrażeń(mała prędkość). Ja trzeźwy.przyjechała policja wszystkie swoje czynności odprawiła.Na początku policjantka mówiła o mandacie i punktach(oczywiście bym przyjął itd) - oczywiście nie powiedziała mi tego wprost.ale jak później się okazało nie został mi zaproponowany mandat tylko moje prawo jazdy zostało zatrzymane - zapewne dlatego że jestem młody(20 lat - prawko od 2lat)Policjant który mi wypisał kwitek o zatrzymaniu prawka powiedział że w sądzie mam tylko 20% szans na jego odzyskanie - trochę się boję bo prawko jest mi bardzo potrzebne do dojeżdżania do szpitala na badania(przygotowanie do przeszczepu)a nie mogę sobie pozwolić na wynajęcie kierowcy - jestem bezrobotny.Dodam że wcześniej nie byłem karany itd - nawet nie byłem zatrzymany do kontroli przez policje.czytałem że jeżeli w wypadku nie ucierpi żaden człowiek to sprawa nie jest kierowana do prokuratury - a gdzie?Tylko tu mi się nie zgadza bo cały ten "komendant" powiedział ze to prokuratura wyśle mi zawiadomienie o zatrzymaniu uprawnień. Będzie to moja pierwsza sprawa sądowa mógłby ktoś powiedzieć mniej więcej jak to będzie wyglądać?I jaka jest realna szansa na to że sad odda mi dokument?Czy mogę pisać z prośbą o zwrot dokumentów do czasu rozprawy - jak tak to gdzie mam to złożyć bo policja mi nic nie powiedziała...Czy podczas rozprawy sąd patrzy na to co jest w prośbie o zwrot prawka?a i czy będę wzywany na policje na jakieś przesłuchanie?czy będę wpisany do jakieś kartoteki? dodam że jedyny dokument jaki podpisywałem przy policjancie to pokwitowanie o zabraniu prawka. z góry dziękuje z jasne odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej1661348274 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Ja bym się poważnie zastanowił nad tym czy policjant może Ci tak z powodu kolizji zabrać prawo jazdy. Powinieneś dostać punkt, mandat i tyle. To nic, że jestś młodym kierowcą. Wszystkich obowiązują takie same zasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi