Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

kolizja - zabrane prawo jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

cześć

miałem w poniedziałek kolizje drogową - moja wina - nie widziałem kobitki nadjeżdżającej z przodu i uderzyła mnie w prawy bok podczas gdy ja skręcałem w lewo.Nikt nie poniósł obrażeń(mała prędkość). Ja trzeźwy.

przyjechała policja wszystkie swoje czynności odprawiła.

Na początku policjantka mówiła o mandacie i punktach(oczywiście bym przyjął itd) - oczywiście nie powiedziała mi tego wprost.

ale jak później się okazało nie został mi zaproponowany mandat tylko moje prawo jazdy zostało zatrzymane - zapewne dlatego że jestem młody(20 lat - prawko od 2lat)

Policjant który mi wypisał kwitek o zatrzymaniu prawka powiedział że w sądzie mam tylko 20% szans na jego odzyskanie - trochę się boję bo prawko jest mi bardzo potrzebne do dojeżdżania do szpitala na badania(przygotowanie do przeszczepu)

a nie mogę sobie pozwolić na wynajęcie kierowcy - jestem bezrobotny.

Dodam że wcześniej nie byłem karany itd - nawet nie byłem zatrzymany do kontroli przez policje.

czytałem że jeżeli w wypadku nie ucierpi żaden człowiek to sprawa nie jest kierowana do prokuratury - a gdzie?Tylko tu mi się nie zgadza bo cały ten "komendant" powiedział ze to prokuratura wyśle mi zawiadomienie o zatrzymaniu uprawnień.

Będzie to moja pierwsza sprawa sądowa mógłby ktoś powiedzieć mniej więcej jak to będzie wyglądać?

I jaka jest realna szansa na to że sad odda mi dokument?

Czy mogę pisać z prośbą o zwrot dokumentów do czasu rozprawy - jak tak to gdzie mam to złożyć bo policja mi nic nie powiedziała...

Czy podczas rozprawy sąd patrzy na to co jest w prośbie o zwrot prawka?

a i czy będę wzywany na policje na jakieś przesłuchanie?

czy będę wpisany do jakieś kartoteki?

dodam że jedyny dokument jaki podpisywałem przy policjancie to pokwitowanie o zabraniu prawka.

z góry dziękuje z jasne odpowiedzi :)

• 4 tygodnie później...
Ja bym się poważnie zastanowił nad tym czy policjant może Ci tak z powodu kolizji zabrać prawo jazdy. Powinieneś dostać punkt, mandat i tyle. To nic, że jestś młodym kierowcą. Wszystkich obowiązują takie same zasady.