mkubol Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Witam Miałem stłuczkę nie z mojej winy. ze sprawca napisaliśmy oświadczenie i zgłosiłem sprawę na infolinie MTU bo tam był ubezpieczone sprawca, tam ustaliłem ze naprawa ma się odbyć bezgotówkowo i ubezpieczalnia ma ustalić warsztat możliwie najbliżej mnie. Na drugi dzień zadzwonił do mnie warsztat polecony przez ubezpieczalnie i zabrał auto do naprawy.Oczywiście przed oddaniem auta musiałem wypełnić dokumenty w których było drobnym druczkiem że zobowiązuje się do zapłaty jeżeli ubezpieczalnie nie zapłaci.Po jakimś tygodniu warsztat dostał zatwierdzony kosztorys i wykonał naprawę, auto dostałem po 2 tygodniach naprawiaone .W następnym tygodniu (po odbiorze auta) dostałem zawiadomienie od warsztatu że ubezpieczalnia nie zapłaciła pełnej kwoty odszkodowania bo zweryfikowała kosztorys w korelacji z samochodem sprawcy wykreślili kilka elementów i mnie się wzywa do zapłaty niecałe 3 tys zł. Nie rozumiem takiego działania czy oni tak mogą, Najpierw zatwierdzają kosztorys a po otrzymaniu faktury go weryfikuja ponownie i nie przyznają pełnej kwoty z poprzedniego zatwierdzonego kosztorysu. Co robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoru Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 niestety ale ubezpieczalnie bardzo często tak robią że wysyłają swojego rzeczoznawcę który oczywiście wyceni szkody na niższe niż są w rzeczywistości, z nimi nie wygrasz 3docean.net/user/Stefan40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Drapała Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Co to znaczy, że ubezpieczyciel zweryfikował kosztorys w korelacji z pojazdem sprawcy? Moim zdaniem mogły tu mieć miejsce następujące przyczyny zaniżenia: amortyzacja części, wyliczenie naprawy według zamienników, a nie części oryginalnych, zaniżenie stawki za roboczogodzinę naprawy, ewentualnie nieuwzględnienie jakiejś części, bo jej uszkodzenie nie było w związku z wypadkiem. Generalnie jeśli samochód nie jest zbyt stary, to warto się odwołać. A jaka była dokładnie sytuacja? Czy ubezpieczyciel zatwierdził proponowany koszt naprawy, a później się z tego nie wywiązał? Akurat to dosyć istotne. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi