Jump to content
Forum Odszkodowania

proszę o radę - wypadek

emilia21
 Share

Recommended Posts

Czy ktoś może korzystał z usług firmy z Legnicy?

Nazywa sie ona Europejska Grupa Finansowa? Czy są wiarygodni? jak zakończyły się sprawy które prowadzili? Kilka dni temu zgłosił sie do mnie ich przedstawiciel podpisałem z nim niby umowę ale nie podpisałam pełnomocnictwa?bo nie wiem czy nie za dużo sobie życzą 30 %+ 22% o wygranej sprawy?

Ja jestem jeszcze młodą osobą mam 21 lat i boje się porostu żeby ktoś nie wykorzystał mojego wieku i niewiedzy jeżeli chodzi o odszkodowania.

Ja miałam wypadek w wrześniu w 2007 roku wypadłam z jadącego busa gdyż kierowca w czasie jazdy otworzył drzwi- nie udzielił mi żadnej pomocy nie zgodził sie na wezwanie pogotowia ani policji.Pasażerowie pomogli mi wsiąść ponownie do busa. Busem jechałam jeszcze 13 km. Na przystanku na którym wysiadłam czekał już na mnie mój chłopak który zabrał mnie i zawiózł na policję i pogotowie. Miałam uraz głowy(powierzchowny krwiak) , stłuczoną lewą nogę(ogromny siniec), bóle pleców, nie mogłam prawie sie ruszać , nie mogłam ruszać głową w prawo lewo, uraz szyjny, ogólne bóle. Byłam ponad 2 miesiące na zwolnieniu lekarskim u neurologa. Obecnie policja założyła w sądzie sprawę karną przeciwko kierowcy.

Proszę powiedzieć co powinnam robić w takim przypadku? jak mogę starać się od odszkodowanie? z OC firmy sprawcy? NNW sprawcy? Znajoma powiedziała mi że mogę jeszcze wystąpić o odszkodowanie od sprawcy w sprawie cywilnej gdy udowodnią mu winę w sprawie karnej?Proszę powiedzcie mi jak to wszystko wygląda z tymi odszkodowaniami?o jakie mogę się starać?

Może ktoś był w podobnej sytuacji jak Ja

Proszę o radę

Emilka nie pisz tych samych wątków non stop na forum to naprawdę nie jest konieczne wystarczy raz napisać w jednym wątku i ktoś Ci odpowie gwarantuje ;-)

Czy twoja znajoma jest adwokatem ? Bo jest tak mondra jak sto głupich !!!!Jeżeli starasz się o odszkodowanie z polisy OC to nie możesz zrobić powództwa cywilnego sprawcy. Nie ma dwóch kar w jednej sprawie, a odpowiedzialność Cywilna jest scedowana na firmę ubezpieczeniową.

trb wrote:

Czy twoja znajoma jest adwokatem ? Bo jest tak mondra jak sto głupich !!!!Jeżeli starasz się o odszkodowanie z polisy OC to nie możesz zrobić powództwa cywilnego sprawcy. Nie ma dwóch kar w jednej sprawie, a odpowiedzialność Cywilna jest scedowana na firmę ubezpieczeniową.

nawet jest MONDRZEJSZA niż myślisz trb ;)

odszkodowanie z polisy OC sprawcy przysługuje . Na pierwszej sprawie karnej, możesz zażadać dodatkowo nawiązki od sprawcy wypadku. Nawiązkę zasądza sąd i nie łącz sprawy karnej z odszkodowaniem bo stracisz. Szkolne odszkodowanie ci przysługuje tak samo i jeżeli masz polisę na życie, to również masz prawo się ubiegać po zakończeniu leczenia.Adam daje do zrozumienia że możesz zrobić powództwo cywilne sprawcy wypadku. Serdecznie życzę takiego postępowania bo sprawca na sprawie wyciągnie ubezpieczenie pojazdu OC, przedłoży sądowi i wyjdzie bez żadnych kosztów bo jest scedowana odp[owiedzialność Cywilna na ubezpieczyciela. Ty poniesiesz koszty swojego adwokata i ewentualnie wpis do sądu. Jeżeli mi nie wieżysz wydaj na poradę 50 zł w kancelari to powiedzą ci to samo, a przy okazji zaoszczędzisz kasę.