kassska Posted March 8, 2008 Share Posted March 8, 2008 Witam, mój tata został potrącony na oznakowanym przejściu dla pieszych,kiedy przechodził razem z moją mamą. samochód na lewym pasie ustąpił im pierwszeństwa,więc moi rodzice zaczeli przechodzić.gdy mój tata wchodził juz na krawężnik z bardzo duża prędkościa pojawil sie samochod na prawym pasie i go zaczepil i pociagnal za soba. ciągnął go jeszcze kilka metrów i "zgubił" na chodniku.tata juz nie żył. patolog stwierdził wielonarządowe obrażenia ( strzaskana czaszka, połamene wszystkie kończyny). Jaką kwotę mogę uzyskać od ubezpieczyciela sprawcy( HDI), chłopak ma 23 lata i był trzeźwy ale przekroczyl znacznie predkosc? jak mam walczyć o jak najwyższe odszkodowanie za taką śmierć? muszę to zrobić dla niego za to cierpienie i dla mamy która była świadkiem wypadku. dziękuję za wszelką pomoc . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosiak Posted March 11, 2008 Share Posted March 11, 2008 Witamw takim przypadku każdemu członkowi rodziny, który pozostawał na utrzymaniu osoby zmarłej(czyli uczącym się dzieciom do momentu ukończenia edukacji oraz niepracującej współmałżonce) przysługuje renta. Można starać się również dodatkowo o zwrot kosztów pogrzebu. Czy podjęłaś już jakieś konkretne działania w tej sprawie? Czy prowadzisz swoją sprawę samodzielnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kassska Posted March 11, 2008 Author Share Posted March 11, 2008 czekam cały czas za wynikiem od patologa bo ktoś mi powiedział, że jeśli będzie dobrze udokumentowane to może być wyższe odszkodowanie, więc jescze tego nie zgłosiłam i jak na razie sama się tym zajmuję, ale tak myśle,że może powinnam pójść do radcy prawnego, żeby mnie pokierował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosiak Posted March 12, 2008 Share Posted March 12, 2008 Dobra dokumentacja rzeczywiście jest bardzo ważna i powinnaś zwrócić na nią uwagę. A co do radcy prawnego to zawsze jest to jakieś wyjście, chociaż na pewno zażąda od Ciebie płatności z góry bez określenia Twoich szans w sprawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts