Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Kolizja- wieku studzienki kanalizacyjnej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki oto problem.

Jadąc na wakacje nad morze w miejscowości Kalisz około godziny 2.00 w nocy najechałem na wieko studzienki kanalizacyjnej która wystawała z jezdni. PO zjechaniu na pobocze okazało się, że Pani które jechała wcześniej najechała również na to wieko i uszkodzeniu uległ cały przód auta włącznie z wystrzałem wszystkich poduszek. U mnie uszkodzona była podłoga samochodu auto było jezdne. Przyjechała na miejsce zdarzenia Policja która spisała protokół z kolizji. W protokole opisali uszkodzenia pojazdu lecz jest również zapis, że są prowadzone roboty drogowe na tej drodze. Droga to ul. Łódzna jest to główny tranzyt w pełni dopuszczona do ruchu podczas kolizji. Po powrocie napisałem pismo do ZDM Kalisz w celu uzyskania odszkodowania, załączając fotografię i notatkę Policyjną. Urząd opowiedział mi, że na w/w odcinku drogi były prowadzone prace budowlane i za szkodę odpowiada wykonawca gdyż nie zabezpieczył należycie drogi i przekazuje im sprawę.

W dniu dzisiejszym otrzymałem pismo od firmy wykonawczej która odpowiedziała tak:

" w odpowiedzi na zgłoszenie szkody z dnia 28.08.2014 przesłane przez ZDM w Kaliszu informuję, że prace drogowe na ul. Łódzkiej wykonywane były w dniu 26.08.2014 przy zachowaniu wszelkich aktów staranności niezbędnych podczas wykonywania tego rodzaju prac. W czasie i miejscu zaistnienia zdarzenia opisanego przez Pana remontowany odcinek drogi oznakowany był zgodnie z projektem organizacji ruchu. Przeprowadzone postępowanie wyjaśniające nie wykazało aby powstała szkoda została zgłoszona kierownikowi robót.

W związku z powyższym firma nie ponosi odpowiedzialności za szkodę"

Jechałem drogą otwartą dla ruchu dopuszczone były wszystkiego samochody włącznie z ciężarówkami, studzienka nie byłą oznaczona w żaden sposób ( środek drogi).

Powiedzcie mi co dalej? kto ponosi winę?

Firma wykonawcza ponosi odpowiedzialność, tylko się wypiera.

Musisz się odwoływać. Czy na tym zdjęciu wyraźnie widać, że studzienka wystaje z jezdni?

Argument, że szkoda nie została zgłoszona kierownikowi robót możesz obalić, że była druga w nocy i skąd miałeś wytrzasnąć tego kierownika robót o tej porze?

Argument, że remontowany odcinek drogi był oznakowany zgodnie z projektem możesz obalić, że Ciebie nie interesuje projekt, tylko wystająca studzienka, a ona akurat nie była oznakowana.

Czy masz może jakiegoś świadka, który potwierdzi, że studzienka nie była oznakowana? Przydałaby się wypowiedź tej pani, która też uszkodziła na tym swój samochód.

Oni liczą na to, że nie będziesz się odwoływał i dasz sobie spokój. Ale odwołaj się. I od razu w odwołaniu poproś o dane, gdzie ta firma jest ubezpieczona w zakresie OC (jeśli w ogóle jest) i niech Ci podadzą numer polisy. Może z ich ubezpieczycielem będzie lepsza rozmowa.

Studzienka nie wystaje z jezdni tylko wieko które przykrywało studzienkę (okrągłe) wpadło jedną krawędzią do środka studzienki a druga część wystawała. Sam pracuję jako kierownik na budowie i argument, że miałem powiadomić kierownika budowy o 2 w nocy jest niedorzeczny. Razem ze mną jechała pasażerka która również jest wpisana w protokół z kolizji. Pani która uszkodziła drugi samochód miała wykupione AC ( samochód nowy trzy miesięczny) więc ona nie będzie miała problemu z odszkodowaniem a danych tej Pani nie posiadam.

Odwoływać mam się do urzędu czy do tej firmy?? Podejrzewam, że firma nie zmieni swojego stanowiska w tej sprawie.

Do firmy trzeba się odwoływać, bo to ich robota. Ciekawe, dlaczego to wieko się tak przesunęło. Może źle przymocowali?

Jeśli będą się upierać, pozostaje sąd. Ale może podadzą Ci nazwę ubezpieczyciela i numer polisy, to spróbujesz z ich ubezpieczenia to ruszyć.