Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Kolizja drogowa z cieżarną jako pasażerką. Odszkodowanie z oc sprawcy

pawel113
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W tamtym roku, jadąc z cieżarną dziewczyna, jadacy za nami samocod nie wychamowal i uderzy w nasz tyl. Sprawca dal namiary do siebie, a my w panice od razu ruszylismy do szpitala, poniewaz dziewczyna plakala z bolu brzucha i z szoku. Miala zapiete pasy. Lezala na obserwacji 4 dni. W tym czasie dostawala leki na podtrzymanie ciazy, choc nie wiem czy bylo dokladnie zagrozenie ciazy czy nie. Po wyjsciiu z szpitala, przez jakis czas nie moglaa dojsc do siebie, poniewaz bala sie, ze w kazdej chwili moze poronic. Przeciez pasy zacisnely sie na brzuchu. To byl 11tyd. ciazy. Nie wiemy czy to jest zwiazane z kolizja, ale od dluzszego czasu, w trakcie ciazy, jak i teraz ma bole plecow. Nie bylismy z tym u lekrza, poniewaz nie skojarzylismy tego z kolizja. Teraz synek ma 5 miesiecy. Oczywiscie sprawca przyznal sie do winy. Co jest udokumentowane w oswiadczenia do ubezpieczyciela. Policja nie byla wzywana, poniewaz bylismy w szoku i szybko ruszylismy do szpitala. Moje pytane brzmi, czy moge Ja, bądź moja narzeczona, bądź nawet synek, wtedy nie narodzony, ubiegac sie o zadoscuczynienie za to wszystko co przeslismy?

Witam,

na pewno Pana narzeczona może ubiegać się o zadośćuczynienie za krzywdę (za ból, stres, zdenerwowanie).

Pan też ma pewne szanse na zadośćuczynienie, jeżeli wyże Pan swoją krzywdę (np. stres związany z zagrożeniem ciąży bądź jakiś swój uszczerbek na zdrowiu).

Dziecko - o ile nie ujawniły się żadne skutki, to nie może ubiegać się o odszkodowanie/zadośćuczynienie.

Pozdrawiam,

Może Pan ubiegać się o zadośćuczynienie, zwrot kosztów leczenia, zwrot kosztów dojazdu do placówek medycznych oraz zwrot kosztów opieki. Z reguły za opiekę jest to kwota 8-10 zł / h. Miałem podobny przypadek w firmie to kwota zadośćuczynienia była znaczna. Jednak w każdorazowo należy zanalizować dokumentację medyczną.

Wg mnie w takich sprawach, gdzie teoretycznie brak uszczerbku fizycznego, ale dość istotny uszczerbek psychiczny raczej bez sądu się nie obędzie. Mam w chwili obecnej taką sprawę, gdzie wypadek dość poważny, sprawca zginął na oczach mojej Klientki (30 tydzień ciąży) i PZU wypłacił "łaskawie" 2.500,00 zł. Myślę, że sąd "dołoży" jeszcze ok. 10.000,00 zł.

Na pewno warto podjąć działania.

pawel113 wrote:
Czy za samo zadoscuczynienie za stres, ból i lek przed utrata ciazy, warto poruszac sprawe? Czy koszta sadowe nie przekrocza ewentualnej wygranej?
W przypadku wygranej koszty nie powinny przekroczyć tego co uzyskacie.

Raczej byłbyś wzywany na sprawę jako świadek na okoliczność powstania wypadku i przeżyć jakie były udziałem narzeczonej.

• 1 miesiąc temu...
Wysłalismy wiec pismo sporzadzone przez adwokata do ubezpieczyciela o wyplate odszkodowania. I, dziewczyna dostala 1000zl. Nawet nie przyszlo zadne pismo, tylko pieniadze sa na koncie. 1000 to malo, dlatego pytam co teraz mozna zrobic?

K&C wrote:
Panie Pawle do żadnego sądu, miałem takim sam przypadek i inaczej to załatwiłem. Proszę o kontakt e-mailowy wszystko Panu wytłumaczę.
Pozdrawiam
Proszę napisać jak Pan załatwił sprawę, bo od tego jest forum. Ale coś mi się wydaje, że Pan nie jest w stanie nic napisać, bo zapewne jest Pan agentem jakiejś firmy odszkodowawczej i w rozmowie zapewni Pan, że załatwicie sprawę w odwołaniu itp.

A mogę się założyć, że ewentualnie co będzie można wynegocjować na etapie przedsądowym to ugoda z dopłatą 1 - 1,5 tyś i tyle.

Panie Pawle proszę mi wierzyć, że w takich sprawach godne zadośćuczynienie tylko przez sąd.