zielin5 Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Witam!jest taka sprawa. tydzien temu przyhaczyl mnie samochod i uciekł. Zgłosiłem się do odszkodowania z mojego AC. Przyjechał rzeczoznawca wszystko ładnie pięknie a dzisiaj dostaje rozliczenie na maila na 833zł (do malowania 2 elementy, lampa) ale mniejsza o to. Dzwonie do link 4 i pytam czy to jest kwota którą dostane a kobieta do mnie mówi, że nie, to jest zabrane na poczet nastpnej składki i musze jeszcze dopłacić. Szczerze to bardziej by mi sie opłacało samemu to naprawić. i pytanie czy mogę teraz zrezygnowac z tej polisy i nie płacić? czy jak? Dodam, że polise mam rozłożoną na 2 raty, termin zaplacenia 2 raty mija za prawie miesiąc a oni mi zabrali te pieniądze na kolejna składke. Samochód w tym tyg idzie na sprzedaz a pani konsultantka powiedziała że i tak i tak musze zapłacić ta 2 składke. jak to sie wszystko ma? z gory dziekuje za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopsik Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Jeśli sprzedasz auto,to z racji tego,ze AC jest ubezpieczeniem dobrowolnym,ubezpieczyciel ma obowiązek oddać Ci pieniadze za każdy niewykorzystany dzień ochrony...jeśli do raty masz miesiąc,a sprzadajesz auto za tydzień,to za 3 tygodnie powinni zwrócić składkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielin5 Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 to dlaczego nie chca wyplacic mi odszkodowania? i jakie tow ubezpieczeniowe mozesz mi na przyszlosc polecic? bo z link 4 rezygnuje napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopsik Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Przyznam szczerze,że nie mam pojęcia dlaczego pieniądze z odszkodowania mają iść na poczet składki...Jeśli to nie nieporozumienie,to wątpliwe kompetencje konsultantki...Proponuję spróbować ponownie...Byćmoże po prostu miałeś pecha....Co do rozwiązania umowy,to zajrzyj do OWU...Powinna być tam informacja,czy przy nie opłaceniu składki AC jest rozwiazane...U mowa z OC przy nie opłaceniu nie zostanie rozwiązana...Jest obowiazkowe i będę Cę windykowali...Chyba,że auto sprzedasz...Pozwodzenia...Co do ubezpieczyczycieli,to nie wiem co doradzić...Niestety,ja nie jestem mobilna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 to już lepiej nie szukaj! wszyscy ubezpieczyciele mają zapis w OWU, że w przypadku wypłaty odszkodowania potrącane są nieopłacone raty. Niektórzy mają jedynie zastrzeżenie, że odstępstwem od powyższego jest szkoda do jakiejś tam minimalnej wysokości, albo np. tylko najbliższa nieopłacona rata. To takie zzabezpieczenie, żebyś zapłacił za polisę zanim z niej zrezygnujsz. Chciałbym tu zauważyć, że ubezpieczasz się na cały rok, za pełną wartość auta ( a nie proporcjonalnie do opłaconej składki), zapłaciłeś tylko połowę składki ale już wypłatę to byś chciał całą. Na prawdę ne widzisz sprzeczności? To jakbyś zamówił pizzę w knajpie, ale że dwóch kawalków nie dałeś rady to zapłacisz tylko za to co zjadłeś, a resztę niech zabiorą.I jeszcze wrócę do zwrotu składek za niewykorzystany okres, można się po nie zgłosić ALE WYŁĄCZNIE jeśli nie było szkody. Tak, tak, poczytaj OWU... i pomyśl uczciwie, czy to nie jest logiczne możesz wycofać się z wypłaty odszkodowania i zachować czyste konto, zwrot skaldek jeśli będzie to symboliczny (tylko za niewykorzystany opłacony okres), ale czy to się w konsekwencji opłaca? zdecyduj sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielin5 Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 czyli moge zrezygnowac z wypłaty? wtedy nie bede miał potrąconej znizki. w ogole dla mnie jest smieszne wycenianie wg nich szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmu3 Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Na pewno możesz zrezygnować, jeśli po zobaczeniu wyceny uznasz, że wycofujesz zgłoszenie szkody. Wtedy po sprzedaży samochodu spokojnie odbierzesz sobie pozostałą część AC oraz nie zapłacisz drugiej raty. Ale wydaje mi się, że nie powinieneś tego robić, bo zwrot części składki przysługuje Ci nawet po zgłoszeniu i wypłaceniu szkody częściowej. Tak jest w OWU, ale na wszelki wypadek zadzwoń do Link4 i spytaj, czy rzeczywiście, gdyby coś kręcili, to pisz, myślę, że wspólnie ich załatwimy . Ewentualnie jeśli zdecydujesz się na likwidację szkody, mogą zażądać zapłaty tej różnicy między drugą ratą a wyceną szkody, ale wtedy spokojnie to zapłać, a później po sprzedaży samochodu odzyskasz tą kasiurkę, jako zwrot z niewykorzystanej części ubezpieczenia. Dla pewności cytat z OWU: Jeśli z jednej z przyczyn określonych w §16 rozwiązano umowę ubezpieczenia przed upływem końcowego terminu okresu ubezpieczenia, wskazanego w dokumencieubezpieczenia, to ubezpieczającemu przysługuje zwrot części zapłaconej składki za okres niewykorzystanej ochrony ubezpieczeniowej, liczony proporcjonalnieza każdy dzień pozostający do końca umowy ubezpieczenia. Zwrot składki nie następuje w przypadku:17.1. wypłacenia przez Link4 odszkodowania z tytułu szkody polegającej na całkowitym zniszczeniu bądź utracie ubezpieczonego samochodu;17.2. wypłacenia przez Link4 odszkodowań za częściowe uszkodzenia samochodu na łączną sumę przewyższającą sumę ubezpieczenia; w przypadku zawarcia umowy ze zmienną sumą ubezpieczenia, podstawę obliczenia stanowi wartość pojazdu obliczona na dzień rozwiązania umowy. P.S.Dlaczego nie zgłosiłeś tego zdarzenia do takiego specjalnego funduszu, który wypłaca odszkodowanie w przypadku ucieczki sprawcy? Pogadaj ze swoim TU, sprzedającym OC, czyli pewnie Link4. Po co masz tracić zniżki z AC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielin5 Opublikowano 22 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Gadałem z konsultantem link 4 i powiedzial, ze w przypadku powstania szkody nie wypłacą mi kasy po sprzedarzy auta, a o tym, ze jest takim funduszu ucieczkowym nie slyszalem nawet. poza tym nikt w link 4 nie zaproponował mi tego. moge to jeszcze jakos odkrecic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Nie znam owu link4 ale te ktore do tej pory studiowalem innych firm wyraznie wskazują, ze w przypadku szkody zwrot skladki nie przysluguje. Nie rozumiem jednak jakiego zwrotu sie spodziewasz skoro nie oplaciłes kolejnych rat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 A UFG czyli ubezp. Fundusz gwarancyjny nie placi za szkody na mieniu jesli sprawca jest niezmany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Zanim dimmu znow udzielisz kolejnej madrej rady radze troche pokory. Sypiesz cytatami wyrwanymi z konteksu a masz klopot w czytaniu ze zrozumieniem . Zajrzyj do Paragrafu 18. Owu link4.Tam stoi jak byk, ze zwrot nie przysluguje po wyplacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielin5 Opublikowano 23 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2008 no z jakiej racji mam placic za caly rok ac skoro auto uzywam 4-5 miesiecy i idzie do innego wlasciciela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 23 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2008 Powiedz co Ty rozumiesz pod pojeciem polisa ubezpieczeniowa? Dla mnie to umowa- place 8% wartości auta i w zamian spie spokojnie przez rok. Nie wazne czy jezdze ostroznie czy zglaszam szkode raz w miesiacu-ubezpieczalnia placi,nie zadajac dopłaty, to jej ryzyko.jak w ruletce, wszyscy placą a jeden zbiera pule.ty zgarnąles wygrana i odchodzisz od stołu a jeszcze zadasz wpisowego... Polisa to umowa na ryzyko, a to się dokonało, wiec i zaplata sie nalezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielin5 Opublikowano 23 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2008 ciekawie to przedstawiles;-)juz kapuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmu3 Opublikowano 24 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Pablo_1st wrote:Zanim dimmu znow udzielisz kolejnej madrej rady radze troche pokory. Sypiesz cytatami wyrwanymi z konteksu a masz klopot w czytaniu ze zrozumieniem . Zajrzyj do Paragrafu 18. Owu link4.Tam stoi jak byk, ze zwrot nie przysluguje po wyplacieNiestety nie potrafię znaleźć fragmentu, o którym piszesz, gdybyś był tak dobry, to zacytuj albo podaj konkretny punkt paragrafu 18.Rady, jakich udzielam to tylko moje zdanie, mylić się mogę, dlatego radzę skonsultować to z ubezpieczycielem. Nie pobieram za to pieniędzy, a wiedzą dzielę się z dobrego serca. Być może, że z tym funduszem to nie jest dobry trop, ale na stan mojej wiedzy i rozumienia OWU, to zwrot za niewykorzystany okres przysługuje nawet w przypadku wypłaty. Chętnie zweryfikuje moją wiedzę, gdyby ktoś zechciał mi wyjaśnić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 25 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 ja też daję rady ale tylko takie gdzie wiem co mówię, jak sam mam watpliwości to najwyżej mogę zasugerować co możnaby sprawdzić. Tu się jednak zdziwiłem, bo Ty sprawdziłeś i piszesz cytując, znaczy jesteś pewien, a człowiek później zrobi z siebie idiotę. Więc sprawdziłem i wracam do tego nieszczęsnego OWU. Przy okazji radzę nie tylko Tobie, zeby czytać całość, a nie emocjonować się fragmentai. Te punkty które cytowałeś, dotyczą rezygnacji z polisy pod warunkiem jednak ze: (Itu właśnie par.18):"Jeśli z jednej z przyczyn określonych w §17 rozwiązano umowę ubezpieczenia przed upływem końcowego terminu okresu ubezpieczenia, określonegow polisie ubezpieczeniowej, to ubezpieczającemu przysługuje zwrot części zapłaconej składki, o ile Link4 nie zapłacił lub nie jest zobowiązany do wypłaceniaodszkodowania za szkodę zaistniałą w okresie ubezpieczenia, przy czym:..." podkreślam o ile link4 nie wypłacił odszkodowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmu3 Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Zwykle staram się czytać całość, a nie zdania wyrwane z kontekstu, tutaj też tak uczyniłem. Nie wiem, skąd rozbieżność, ale ja w dokumencie OWU AC Link4 nie widzę słów, które przytoczyłeś. Korzystam z tego OWU:http://www.link4.pl/files/OWU_ACKr_s28-44.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 str38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmu3 Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Nadal nie widzę, co więcej, na stronie 38 nie ma paragrafu 18, tylko 16 i 17, które potwierdzają moje stanowisko (zresztą paragraf 17 zacytowałem we wcześniejszym poście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 uparłeś się str 38 nowego OWUw starym OWU jest to bardziej zakamuflowane, już miałem się poddać, ale znalazłem. Cytat z par. 17 "[...]ubezpieczającemu przysługuje zwrot części zapłaconej składki za okres niewykorzystanej ochrony ubezpieczeniowej [...]" - istotne jest sformuowanie NIEWYKORZYSTANEJ, bo paragraf 23.3 mówi "Wypłata odszkodowania skutkuje wykorzystaniem ochrony ubezpieczeniowej," nie zawężając tego do okresu proporcjonalnego, czy do dnia szkody, mówi ogólnie o całej ochronie. Może to nie do końca przejrzyste i pewnie dlatego w nowych warunkach napisano wprost, ,ale jednak zabezpieczyli się. W sądach króluje zasada, że wszystkie wątpliwości są rozstrzygane na korzyść ubezpieczającego się, ale nie byłbym optymistą że tu by się udało. Moim zdaniem nie należy się zwrot.pozdrawiam i gratuluje uporu, nie wiem jednak czy następnym razem będę miał tyle czasu, żeby być równie upartym ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmu3 Opublikowano 30 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 Dzięki za poświęcenie czasu, ale jednak zwrot się należy, bo paragraf 23 dotyczy wypłaty w razie kradzieży lub szkody całkowitej, a my mamy przypadek szkody częściowej.Link4 ma na swojej stronie nieaktualne OWU? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 poddaję się, poprzednio nic więcej nie znalazłem. Ciekawe czy sam Link4 będzie umiał wykazać się lepszą znajomością własnych przepisów (o ile polisa została zawarta wg starych OWU) .Co do OWU to są i stare i nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmu3 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Krótkie podsumowanie naszych wymian, żeby zielin5 wiedział, co z tego wyniknęło.W OWU AC Link4, które jest do wglądu za pomocą podanego wcześniej przeze mnie linka, nie ma zapisu, że w razie wypłaty odszkodowania za szkodę częściową i późniejszej sprzedaży auta nie przysługuje zwrot składki za niewykorzystany okres. Zatem jeśli masz takie OWU (link4 przysyła obowiązujące dla umowy OWU wraz z polisą), to spokojnie możesz nawet wziąć kasę za szkodę, zapłacić tą drugą ratę, a później ją odzyskać jako zwrot za okres niewykorzystany.Jeśli jednak masz OWU, cytowane przez Pablo, to według niego zwrot nie przysługuje po zgłoszeniu szkody (ja tego OWU nie znam).Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 to już tylko dla porządku ; http://www.link4.pl/html/art_2_ac.html na dole strony są odnośniki do OWU. Zmiana nastąpiła w 10.08.2007, wystarczy sprawdzić kiedy podpisało się polisę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal.wwy Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Pablo_1st wrote: A UFG czyli ubezp. Fundusz gwarancyjny nie placi za szkody na mieniu jesli sprawca jest niezmany Od kiedy to Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny płaci za szkody wyrządzone na mieniu gdy sprawca jest nieznany? Tak na logikę...każda stłuczka parkingowa była by tam zgłaszana, kiedy przychodzisz do auta i widzisz, że jest uszkodzone. Od tego jest właśnie AC. UFG wypłaca odszkodowanie na mieniu kiedy sprawca jest znany, ale nie miał ubezpieczenia OC, bądź gdy jest to szkoda na osobie i nie jest znany sprawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 pokazałeś że umiesz pisać, ale z czytaniem wciąż sobie nie radzisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi