kazaczo Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Witam, W moim mieszkaniu zerwala sie lampy z sufitu wskutek tego uszkodzona zostala ościeżnica i płytka na podlodze. TU po rozpatrzeniu odmowilo mi wyplaty odszkodowania.W uzasadnieniu powoluja sie na ogolne warunki ubezpieczenia ktore mowia o:Ubezpieczyciel odpowiada za szkody powstałe w następstwie:1) zdarzeń losowych: ognia, pioruna, eksplozji, upadku statku powietrznego, dymu i sadzy, deszczu nawalnego, śniegu, gradu, huraganu, zalania, osuwania się ziemi, zapadania się ziemi, lawiny, uderzenia pojazdu, upadku drzew lub masztów, trzęsienia ziemi, huku ponaddźwiękowego;2) przepięcia;3) dewastacji;4) akcji ratowniczejZ uwagi na fakt ze szkoda nie powstala na wskutek ww. zdarzen odmawiaja wyplaty odszkodowania. Dodam jeszcze ze lampa wisiala w przedpokoju przez ponad 3 lata i jak dla mnie to pod wplywem jej wlasnego ciezaru kolki wysunely sie z tynku gipsowego. Nie slyszalem jeszcze o takiej sytuacji a i w necie nie moge znalesc opisu podobnego zdarzenia. Mam zamiar sie odwolac ale nie za barzo wiem na co mam sie powolac... Bardzo prosze o pomoc w interpretacji mojego przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mfind Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Moim zdaniem wszystko jest jasne - w ogólnych warunkach ubezpieczenia (OWU) są wymienione wszystkie zdarzenia, od których skutków jesteś ubezpieczony. Gdyby lampa spadła w wyniku trzęsienia ziemi, to pewnie dostałbyś odszkodowanie. Ponieważ jednak spadła sama z siebie, ubezpieczyciel nie płaci. Nie byłeś ubezpieczony od urwania się lampy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi