Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odmowa wyplaty odszkodowania.....

robert0117
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

tak tylko wtrące nieco na boku - ciekawe ile bedziesz czekal na tą policje jak bedziesz wzywal do kazdej kolizji, masz caly dzien wolny aby czekac na przyjazd patrolu, jak tak, to gratuluje:)

niestety inni moga miec nieco mniej czasu:):):)

Tak na serio, to ok, na pewno lepiej wyglada szkoda z notatka policji, ale w wiekszosci nawet duzych miast jest obecnie 1 - 2 patrole ruchu drogowego, wiec wystarczy sobie policzyc ile trzeba bedzie czekac na nich:)

• Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Tomasz4982

8

• octopus

6

• klawiszd

6

• olenka

5

Top użytkownicy w tym temacie

Tak czy siak jak ubezpieczalnia bedzie chciala tak zrobi i nic za to im nie grozi ja tez mam taka sytuacje z tymi k....mi HDI i czy bedziesz mial notatke z policji czy nie to i tak postawia na swoim i trzeba sie sadzic o swoje. Prawo w bezprawiu, na marginesie nigdzie niema zapisanego prawa ze trzeba wzywac psiaki chodz z dnia na dzien bardziej załuje ze w czasie mojej kolizji niewbilem sie w tył sprawcy i ze niezrobił sie karambol na A4. :/

Tak wiadomo że trzeba na nich trochę poczekać ale moim zdaniem lepiej stracić parę godzin niż później walczyć po sądach o swoje, wtedy można stracić znacznie więcej. Notatka policji znacznie mogła by ułatwić wypłatę odszkodowania np. w moim przypadku gdy HDI twierdzi że nie było wypadku ze wskazaną prze zemnie sprawczynią.

• 2 tygodnie później...
Jeszcze trochę poczekam z sądem, zobaczymy co teraz HDI wymyśli. Byłem u radcy prawnego i będę pisał odwołanie do krakowa do oddziału głównego. Znalazłem dwóch świadków.

• 9 miesięcy temu...

Firma ubezpieczeniowa uznała za nieuzasadnione wypłacenie odszkodowania i odmówiła wypłaty odszkodowania.W uzasadnieniu podaje brak zgody na naprawę bezgotówkową.

Nadmieniam że sprawca wypadku był w stanie nietrzeźwym i notka policyjna jest jednoznaczna.

Co mam z tym zrobić?Proszę o pomoc.

M.N.

mienic wrote:
Firma ubezpieczeniowa uznała za nieuzasadnione wypłacenie odszkodowania i odmówiła wypłaty odszkodowania.W uzasadnieniu podaje brak zgody na naprawę bezgotówkową.
M.N.
Czy aby na pewno dotyczy to odmowy wypłaty odszkodowania? Brak zgody na naprawę bezgotówkową może być w wypadku szkody całkowitej, co nie znaczy że odszkodowanie w ogóle nie będzie wypłacone.
Dla pewności - czy możesz zacytować tę odmowę?

• 1 rok później...
Elżbieta wrote:
Witam. W wyniku wypadku przy pracy lekarz orzecznik ZUS przyznał mi 5 % trwałego uszczerbku na zdrowiu. Na komisję tą zostałam wezwana, ponieważ lekarz pierwszego kontaktu, po 2 miesiącach zwolnienia, pomimo ciągłego bólu uniemożliwiającego chodzenie, zakończył leczenie ( stwierdził lekkie skręcenie stawu skokowego, które cytuję: "należy rozchodzić"). Kolejny specjalista do którego się udałam, stwierdził uszkodzenie więzozrostu II stopnia i skierował mnie na leczenie operacyjne, którego efektem było 6 miesięczne zwolnienie lekarskie i rehabilitacja. Po zakończeniu leczenia wysłałam do ZUS wniosek o przeprowadzenie ponownej komisji lekarskiej, podczas której lekarz orzecznik stwierdził 9 % trwałego uszczerbku na zdrowiu. Niestety ZUS odmówił mi przyznania odszkodowania, uzasadniając swą decyzję tym, że uszczerbek zwiększył się tylko o 4 %, a więc nie przysługuje mi odszkodowanie z tytułu POGORSZENIA uszczerbku na zdrowiu.
Czy jest szansa na odwołanie od powyższej decyzji? Jeśli tak, to od czego zacząć, jakie dokumenty będą potrzebne? W swoim wniosku nie prosiłam o ponowną komisję z powodu pogorszenia zdrowia, lecz zbyt pośpiesznie zakończonego leczenia. Z góry dziękuję za odpowiedź.

• 5 tygodni później...
Witam, mój problem polega na tym, że TU Allianz odmówiło wypłaty odszkodowania za złamany bark w wyniku poślizgnięcia się na źle odśnieżonym chodniku, bowiem Zarząd Spółdzielni Mieszkaniowej w swoim oświadczeniu kierowanym do TU zaprzeczył wszystkiemu i napisał, że ich pracownicy odśnieżyli chodnik i z ich strony obowiązki zostały wypełnione. Chciałabym się teraz dowiedzieć na jakiej podstawie oprzeć odwołanie od decyzji TU? Jakich argumentów najlepiej użyć?

Najlepszym argumentem będzie świadek, który potwierdzi fakt iż do zdarzenia doszło właśnie na skutek zaniedbania zarządcy. Jeżeli taki świadek będzie, to można składać odwołanie i w takim wypadku bez rozprawy sądowej się nie obejdzie. Strona przeciwna, bedzie podtrzymywać swoje racje... Powodzenia

Mamy dwa sprzeczne zeznania. Takie sytuacje rozpatruje sąd. Jak już wiemy na tą chwile Towarzystwo nie przyjmie odpowiedzialności za zdarzenie gdyż nie ma tutaj znamion czynu zaniedbania. Poszkodowany twierdzi, że nie był odsnieżony chodnik, a zarządca, że zrobił wszystko co w swojej mocy, aby utrzymać porządek. Będzie świadek, będzie podstawa do napisania odwołania.

A napisz jeszcze w jaki dzień tygodnia miało miejsce zarzenie i o której godzinie.

Ma to takie znaczenie, iż o wiele trudniej jest zadbać o odsnieżenie chodnika np w niedzielę w godzinach wieczornych niż w dzień powszedni popołudniami. Nie możemy, też wymagać od zarządcy aby odsnieżał go co godzinę. Ma poprostu dokonać wszelkich starań, aby utrzymać go w porządku..

Biorąc pod uwagę okoliczności wypadku, bez skierowania sprawy na drogę sądową raczej się nie obejdzie. Na ok. 30 sprawa tego typu które prowadzimy tylko w 2 Ubezpieczyciel przyjął odpowiedzialność bez sądu, ale na miejscu była interwencja policji i straży miejskiej i zobowiązywali oni administrację do usunięcia śniegu i lody - dowody trudne do podważenia.

Proszę zadbać o świadków, ewentualnie o zaświadczenie z najbliższego IMiGW dotyczących opadów i temperatury w dniu i godzinie wypadku.

W przypadku pytań proszę o kontakt, stopka poniżej.

• 1 rok później...

Dzień dobry

Chciałabym dowiedzieć się czegoś o odwoływaniu się od decyzji ubezpieczyciela. Mianowicie, dostałam dzisiaj odpowiedź za złożony wniosek o wypłatę odszkodowania za zwichnięcie rzepki na lekcji wf. Nie był to mój pierwszy tego typu wypadek, gdyż miało to miejsce drugi raz po jakiś 4 latach i teraz lekarz orzekł u mnie nawykowe zwichnięcie rzepki kolana prawego. W przeciągu tych 4 lat miało jeszcze miejsce kilka podwichnięć, lecz nie jest to groźna zjawisko. Te 4 lata temu, kiedy to pierwszy raz przytrafiło mi się to, byłam ubezpieczona u innego ubezpieczyciela, który to wypłacił mi odszkodowanie. Dzisiaj otrzymała list od HDI Asekuracja, w którym to odwołano się od wypłacenia mi odszkodowania. Wytłumaczono to następująco : "Zgodnie z zawartą umową ubezpieczenia, potwierdzoną polisą MUA0055787 i 2 ogólnych warunków ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypadków (O.W.U.), za nieszczęśliwy wypadek uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, w następstwie którego ubezpieczony niezależnie od swojej woli doznał trwałego uszczerbku na zdrowiu, rozstroju zdrowia lub zmarł.

Dostarczona dokumentacja medyczna oraz orzeczenie po komisji lekarskiej stwierdza, że odniesiony uraz nie spowodował trwałego uszczerbku na zdrowiu. W związku z powyższym Towarzystwo nie ponosi odpowiedzialności za powstałą szkodę." Potem zostałam poinformowana o możliwości odwołania się od decyzji. Dodam, że po incydencie zostałam przyjęta na oddział Chirurgi Dziecięcej w szpitalu gdzie spędziłam ok. 4 dni. Miałam wykonywaną punkcję. Incydent miał miejsce 28 listopada 2011. W styczniu 2012 zgłosiłam się do prywatnego chirurga, który stwierdził, że trzeba u mnie przeprowadzić zabieg, właśnie w tym kolanie. Jest on przewidziany na 23.08.2012 . Po wypadku byłam zmuszona do chodzenia w stabilizatorze przez jakiś miesiąc, do czasu operacji przy wykonywaniu cięższych ćwiczeń fizycznych, typu treningi, a nawet lekcje wf jestem zmuszona nosić stabilizator, gdyż zostało stwierdzone nawykowe zwichnięcie rzepki.Czy mogłabym prosić o pomoc w odwołaniu się co do tej decyzji, ponieważ nie mam pojęcia co mam zrobić w tej sytuacji, kiedy ewidentnie doznałam uszczerbku na zdrowiu, a decyzja ubezpieczyciela moim zdaniem jest niesłuszna. Proszę o odpowiedź.

Przed odwołaniem należy zażądać doręczenia na piśmie orzeczenia lekarskiego, tabeli oceny trwałego uszczerbku na zdrowiu i decyzji. Uraz można też skonsultować z lekarzem mającym doświadczenie w tego typu orzekaniu.

To zależy od kilku czynników, np. jakie były okoliczności upadku, jaka jest treść orzeczenia lekarskiego i na który punkt powołuje się orzecznik, jaka jest tabela uszczerbku, w jakiej wysokości miałoby być odszkodowanie, jak skuteczne będzie odwołanie, jaką postawę przyjmie ubezpieczyciel, jak orzecznik oceni stopień wcześniejszych urazów do rozmiaru obecnego itp... zapewne jak opisze Pani kolejne szczegóły pojawią się kolejne punkty mające wpływ na możliwość otrzymania odszkodowania.

Niezależnie od tego warto spróbować, a jeśli chciałaby Pani skorzystać z profesjonalnej pomocy proszę o kontakt.

Najpierw proszę ściągnąć z towarzystwa orzeczenie lekarskie i tabele procentowego uszczerbku na zdrowiu - można poprosić mailowo likwidatora. Odwołanie pisze się na podstawie orzeczenia, tabeli i okoliczności faktycznych.

smileee wrote:

a mam takie pytanie: Jakie są szanse na to, że uda mi się wywalczyć to odszkodowanie ?

Wszystko zależy czy za dane zdarzenie i uraz ubezpieczyciel przyjmuje odpowiedzialność. Wobec tego proszę zapoznać się z OWU i tabelą oceny trwałego uszczerbku na zdrowiu.

smileee wrote:

Dziękuję bardzo za pomoc. A chciałabym się jeszcze dowiedzieć, co powinno zawierać takie odwołanie ?

Odwołanie powinno zawierać oznaczenie zaskarżonej decyzji, określenie i zwięzłe uzasadnienie zarzutów i wniosków oraz podpis ubezpieczonego albo jego przedstawiciela ustawowego lub pełnomocnika.

ADAMO25 wrote:

PROSZĘ O KONTAKT NA @ ODSZKODOWANIAAMROZ@INTERIA.EU

Zgodnie z ust. 9 w zw. ust. 14 lit. f regulaminu forum Odszkodowania i Wypadki Odzyskaj.info nie jest dopuszczalne nakłaniane przez użytkownika- w jakikolwiek nawet pośredni sposób poprzez publikację maila- do skorzystania z usług jakiegokolwiek podmiotu gospodarczego, bez uzyskania uprzedniej zgody administracji. Złamanie tej zasady skutkuje zablokowaniem lub nawet usunięciem konta użytkownika bez ostrzeżenia i powiadomienia.

• 4 miesiące temu...

Witam.

Proszę o pomoc.2 lata temu rano podwoziłem moją dziewczynę do pacy.W pewnym momencie wyskoczył na drogę pies.próbując ratować sytuacje odbiłem kierownica by ominąc nieszczesne zwierze.pech chciał ze nie udało sie skontrowac i wpadlismy do rowu kończąc przygode na wysokim pieńku.Auto poszło do kasacji.Moja dziewczyna ma od tamtej pory problemy z kregosłupem.Oczywiscie była w szpitalu.rehabilitacja,psycholog itd.

Szkoda została zgłoszona przez moja dziewczyne z mojej polisy OC.

Po jakims czasie dostalismy decyzje o odmowie wypłaty odszkodowania.

Ubezpieczyciel argumentował iz był to przewoz grzecznosciowy i w takim wypadku działa zasada winy.

Winnym zdarzenia uznano przebiegajace zwierze a nie kierowce i na tej podstawie odmowiono wypłaty odszkodowania.

Moje pytanie brzmi:

Czy mozna jakos decyzje TU podwazyc?

Wskazac ze wina lezy po stronie kierowcy(jednak kierowca powinien dostosowac predkosc itd do warunkó jazdy)?

Z góry dziekuje za pomoc.