kancelariaa Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Witam Odpowiedź TU to oczywista bzdura. A już argument o przewozie grzecznościowym powala na kolana. Oczywiście, że warto walczyć o wypłatę odszkodowania, bo się należy. Niestety w takiej sytuacji, jak wynika z praktyki naszej kancelarii, odwołanie tylko czasami przynosi pozytywny skutek i trzeba kierować sprawę do sądu. Ale przy takim uszczerbku na zdrowiu warto, bo może być to kwota kilkudziesięciu tysięcy zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klawiszd Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 W odwołaniu napisz że pasażerka wcześniej dorzuciła się do kosztów zakupu paliwa (o ile wcześniej się tego Ciebie nie wypytali) i sprawa powinna iść jak na razie do przodu, jeżeli nie idź do adwokata lub radcy prawnego bez zbędnych pośredników;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klawiszd Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 aha do odwołania dołącz oświadczenie pasażerki o tym że dorzuciła się na zakup paliwa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pusiek6 Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Tylko ze jest jeden problem.W zgłoszeniu szkody była rubryka z rodzajem przewozu(grzecznościowy,odpłatny,inny).dziewczyna zaznaczyła grzecznosciowy.wynikało to z tego ze tak naprawde nie znała definicji przewozu grzecznosciowego(nie było definicji w karcie zgłoszenia szkody).poprostu uwazała ze autobusem czy PKS nie jedzie wiec odpłatny przejazd to nie jest.Uwazam ze ta rubryka to chamski sposob TU na ludzi nie znajacych sie na tego typu odszkodowaniach.Czy to juz zamyka jakakolwiek drogę?czy mozna poprostu napisac ze nie wiedziała jaka jest definicja prawna przewozu grzecznosciowego?Z prawnikiem jestem juz umowiony na piatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klawiszd Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 nie zamyka ale utrudnia! to jest faktycznie wybieg TU;) można zawsze spróbować napisać stosowne oświadczenie co do okoliczności zdarzenia np ze co prawda ze w dniu wypadku nie zapłaciła za przewóz ale np 2 dni wcześniej dołożyła się do zakupu paliwa dała pieniądze a Ty kupiłeś paliwo.... czyli przez to przewóz był odpłatny;) daj znać co Ci prawnik powie jestem bardzo ciekaw;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kancelariaa Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 trzeba iść dwutorowo - wykazując swoją winę lub obalając tezę, że był to "przewóz grzecznościowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klawiszd Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 to nie jest dwutorowość wina LUB przewóz grzecznościowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pusiek6 Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Jest jeszcze jedna wazna kwestia o ktorej nie wspominałem.TU przysłało pismo o potwierdzenie zaistniałego zdarzenia nie do mnie jako kierowcy, ale do mojego ojca jako własciciela pojazdu.Tata opisał sytuacje, ze swojej strony czyli, ze zadzwoniłęm do niego o tej i otej godzinie, ze przyjechał zabrał moja dziewczyne do szpitala i tyle.Całe zdarzenie nie zostało potwierdzone przeze mnie.Wydaje mi sie ze jest to bład TU poniewaz ja jako kierowca powinienem potwierdzic całe zdarzenie.Mam racje czy moze sie myle?Czy to moze pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klawiszd Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 to ma na celu ustalenie czy wziąłeś samochód za zgodą właściciela czy też nie. Jeżeli za zgodą nie powinno być problemu ale te pytania i oświadczenia to jest tak naprawdę szukanie dziury w całym bo czy wina czy ryzyko chodzi o pasażerkę a nie o Ciebie, kierowcę. Trzymaj się tego że samochód wziąłeś za zgodą ojca i że dziewczyna dorzuciła się do paliwa nawet 2zł! To że ją zawieźliście innym samochodem ojca do szpitala jest bez znaczenia. Przy odwołaniu niech ojciec też napisze takie oświadczenie, że wziąłeś samochód za jego zgodą i niech się pod nim podpisze. Te dwa oświadczenia załącz do odwołania i wyślij do TU. Jeżeli to nie pomoże idź do adwokata lub radcy prawnego i do sądu... nie jest Ci potrzebny dodatkowy pośrednik czyli ktoś kto podpisze z Tobą umowę o dochodzenie roszczeń a sprawą i tak będzie się zajmował zupełnie ktoś inny, gdzie i tak na końcu łańcucha pokarmowego jest adwokat lub radca prawny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348261 Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Ku woli ścisłości różnica pomiędzy pośrednikiem gdzie na końcu łańcucha pokarmowego i tak jest adwokat lub radca prawny, a pełnomocnikiem zawodowym (adwokat,radca prawny) jest zasadnicza. Pośrednik (jak to ładnie zostało ujęte) pobiera wynagrodzenie zgodnie z zasadą success fee czyli od efektów swojej pracy i to po zakończeniu sprawy natomiast takiego dobrodziejstwa nie otrzymamy idąc do adwokata czy radcy prawnego to pierwsza różnica. Wydawać się może nie istotna. Kolejną jest to, że dobry pośrednik pokrywa koszty postępowania sądowego. Zgodnie z art. 126(2)§ 1 Kodeksu postępowania cywilnego sąd nie podejmie żadnej czynności na skutek pisma, od którego nie została uiszczona należna opłata. Opłaty sądowe mogą być stałe lub stosunkowe (5% wartości przedmiotu sporu – prawie wszystkie sprawy, w których powód domaga się zapłaty określonej sumy pieniężnej) więc łatwo sobie policzyć. Postępowanie cywilne charakteryzuje się pewną zależnością to znaczy, że wygrany bierze wszystko. Odnosi się to również do kosztów postępowania - wygrana strona nie poniesie kosztów postępowania. Biorąc pod uwagę co dzieje się w sądach i że nie zawsze otrzymamy to czego żądamy. Powinniśmy się zastanowić czy podpisując umowę z pośrednikiem który gwarantuje pokryć wszystkie koszty związane z postępowaniem w przypadku ewentualnej przegranej są w ogólnym rozliczeniu nie korzystne. I teraz na sam koniec wypadało się zastanowić nad jednym kto będzie próbował zakończyć sprawę w miarę możliwości szybko i skutecznie ten co miał zapłacone na początku sprawy czy ten co otrzyma wynagrodzenie po skutecznie zakończonej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klawiszd Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 tak jeżeli odwołanie poskutkuje pełnomocnik weźmie prowizje jeżeli nie pójdzie do sądu i założy koszty w sądzie które i tak potrąci przy ostatecznym rozliczeniu taka prawda nic nie ma za darmo dlatego lepiej pomóc pusiek6 żeby sam napisał odwołanie, gdzie nie poniesie żadnych kosztów, bo jeżeli to nie poskutkuje to i tak do sądu będzie musiał się raczej wybrać! Jak masz jeszcze jakieś sugestie do sprawy to pisz jeśli chcesz pomóc a nie siej zamęt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Odszkodowania powypadkowe Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 pusiek6 wrote:Witam.Proszę o pomoc.2 lata temu rano podwoziłem moją dziewczynę do pacy.W pewnym momencie wyskoczył na drogę pies.próbując ratować sytuacje odbiłem kierownica by ominąc nieszczesne zwierze.pech chciał ze nie udało sie skontrowac i wpadlismy do rowu kończąc przygode na wysokim pieńku.Auto poszło do kasacji.Moja dziewczyna ma od tamtej pory problemy z kregosłupem.Oczywiscie była w szpitalu.rehabilitacja,psycholog itd.Szkoda została zgłoszona przez moja dziewczyne z mojej polisy OC.Po jakims czasie dostalismy decyzje o odmowie wypłaty odszkodowania.Ubezpieczyciel argumentował iz był to przewoz grzecznosciowy i w takim wypadku działa zasada winy.Winnym zdarzenia uznano przebiegajace zwierze a nie kierowce i na tej podstawie odmowiono wypłaty odszkodowania.Moje pytanie brzmi:Czy mozna jakos decyzje TU podwazyc?Wskazac ze wina lezy po stronie kierowcy(jednak kierowca powinien dostosowac predkosc itd do warunkó jazdy)?Z góry dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ava80 Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 udało się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olenka Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 W marcu tego roku spadł na samochód mojego partnera śnieg i lód z dachu kamienicy.Samochód został uszkodzony.Był zaparkowany prawidłowo.Wezwaliśmy Policję,która sporządziła notatkę.Wczoraj dostaliśmy odmowę wypłaty odszkodowania,która jest umotywowana faktem,że dach jest z dachówki ceramicznej i nie podlega odśnieżeniu!!!czy jest to zgodne z prawem?wspomnie,że budynek posiada także gzyms na którym również tworzyły się nawisy śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olenka Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Bardzo proszę o odpowiedz.Chciałabym wiedzieć czy jest sens odwoływać się i ewentualnie jak umotywować to odwołanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Oczywiście, że to bzdura. Co Panią obchodzi z czego jest wykonany dach. Spadło coś z dachu a nie powinno. W ogóle nie ma o czym dyskutować. Jeżeli ubezpieczyciel odmawia wypłaty to należy wezwać do zapłaty bezpośrednio podmiot odpowiedzialny z OC czyli zarządcę budynku. Jak nie to wezwanie przedsądowe i zakładać sprawę cywilną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olenka Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 to właśnie ubezpieczyciel budynku nie chce wypłacić odszkodowania.Tak myślę,że jakby ten śnieg kogoś zabił to czy też by się tak tłumaczyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olenka Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Ta firma to Compensa-bardzo złe opinie o nich wyczytałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kancelaria24 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Z całym szacunkiem należy się odszkodowanie do wysokości poniesionej szkody z polisy ubezpieczeniowej kamiennicy albo od zarządcy budynku. W razie problemów proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Wosiek Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 W przypadku takim należy się odszkodowanie, zgodnie z treścią art 361 Kodeksu Cywilnego w pełnej wysokości. Winno ono być wypłacone bądź to z ubezpieczenia OC właściciela / zarządcy budynku bądź też jeżeli takowej nie posiadają - bezpośrednio od właściciela budynku. Na obecnym stanie sprawy, który Pani opisała koniecznym jest sporządzenie odwołania od rzeczonej decyzji odmawiającej wypłaty odszkodowania. Pozdrawiam,xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kancelaria24 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Skoro nie chce wypłacić odszkodowanie to zdaje sobie sprawę, iż przed Sądem w przypadku dobrego radcy prawnego, adwokata zobligowany będzie nie dość, że do zapłaty odszkodowania to jeszcze do kosztów procesu w tym do kosztów zastępstwa procesowego. Z tego żyją ubezpieczyciele - z braku świadomości osób i strachu przed przegranym procesem. Nie dajmy się zwariować. Pomożemy Pani odzyskać odszkodowanie tylko potrzebujemy ZGODY.xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TymQ Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Witam, moja babcia miała wypadek ok 7-8 lat temu, połamała miednicę w wyniku upadku na ziemie, ma zamontowaną śrubę, a od czasu operacji ma problemy z noga, tj. jakby nie miała prawidłowego obiegu i tworzy się jej dziura w nodze (drapie to strasznie ją swędzi). Ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania ze względu rozbieżności dokumentacji lekarskiej z późniejszymi zeznaniami, dziadek twierdził przed ubezpieczycielem, że wypadek nastąpił podczas wysiadania z auta, czyli odszkodowanie miało iść z OC. Da się jeszcze coś zdziałać czy termin to tylko 3 lata?Pzu opiera się na tym, iż babcia stwierdzila do lekarza, który przyjechał na miejsce wypadku, że wywróciła sie do tyłu na podwórku, a babcia z dziadkiem po czasie zeznali, zę było to podczas wysiadania z auta. Dodam do tego, że mają dwóch świadków, którzy opisali sytuacje, że wysiadała z auta. Czy można się powołać na to, że nie wiedziała co mówi w wyniku ogromnego bólu( złamana miednica)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 TymQ wrote: Witam, moja babcia miała wypadek ok 7-8 lat temu, połamała miednicę w wyniku upadku na ziemie, ma zamontowaną śrubę, a od czasu operacji ma problemy z noga, tj. jakby nie miała prawidłowego obiegu i tworzy się jej dziura w nodze (drapie to strasznie ją swędzi). Ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania ze względu rozbieżności dokumentacji lekarskiej z późniejszymi zeznaniami, dziadek twierdził przed ubezpieczycielem, że wypadek nastąpił podczas wysiadania z auta, czyli odszkodowanie miało iść z OC. Da się jeszcze coś zdziałać czy termin to tylko 3 lata?Pzu opiera się na tym, iż babcia stwierdzila do lekarza, który przyjechał na miejsce wypadku, że wywróciła sie do tyłu na podwórku, a babcia z dziadkiem po czasie zeznali, zę było to podczas wysiadania z auta. Dodam do tego, że mają dwóch świadków, którzy opisali sytuacje, że wysiadała z auta. Czy można się powołać na to, że nie wiedziała co mówi w wyniku ogromnego bólu( złamana miednica)? W takim przypadku termin przedawnienia to 3 lata od momentu w którym Poszkodowana dowiedziała się o szkodzie i o osobie odpowiedzialnej. Jeśli szkoda została zgłoszona to doszło do przerwania biegu terminu przedawnienia i biegł on na nowo od decyzji Ubezpieczyciela. Jeśli od decyzji minęło 3 lata to roszczenia przedawnione. Możecie się powołać na ogromny szok i ból, ale to będzie oceniane indywidualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario1968 Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 I to właśnie podstawowy problem w takich sprawach zmieniane i podawane różne wersje zdarzeń, więc ubezpieczyciel może to traktować jako wyłudzenie lub składanie fałszywych zeznań a z tego potem problemy z wypłatą. Wersja musi być jedna i ta sama oczywiście polegająca na prawdzie i wiek poszkodowanego nie ma tu nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olenka Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Bardzo dziękuję za wsparcie.Po napisaniu odszkodowania ubezpieczyciel budynku zmienił decyzję-wypłacił odszkodowanie.Bez żadnych dodatkowych wyjaśnień!Już sobie wyobrażam ile osób w ten sposób jest oszukanych!Dziękuje raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiaw Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Witam Miałam wypadek w pracy mianowicie złamanie dalszej przy-i nasady k. promieniowej i oberwanie wyrostka rylcowatego k. łokciowej. Taki zapis widnieje na opisie zdjęcia RTG w dniu wypadku. Został sporządzony protokół wypadkowy i wszystko zostało przesłane do ZUS. W tym czasie skończyła mi się umowa i oczywiście nie przedłużyli mi jej dalej. byłam na zwolnieniu lekarskim w trakcie noszenia gipsu i po ściągnięciu go jeszcze przez pewien czas. Wypłatę zasiłku chorobowego dostawałam od ZUS u do puki mi nie zatrzymali zwolnienia bo stwierdzili że jestem zdolna do pracy. Napisałam Prośbę o komisję w związku z odszkodowaniem za wypadek w pracy i dostałam 0% a uzasadnienie brzmi : opis naruszenia sprawności organizmu: brak naruszenia sprawności organizmu. Proszę o pomoc jak napisać to odwołanie żeby było skuteczne gdyż nie zgadzam się z tą opinią bo był uszczerbek na zdrowiu boli mnie ręka nie mam sprawności takiej jak przed wypadkiem a w efekcie tego nie przedłużyli mi umowy i jestem bezrobotna Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajadera75 Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Dobry wieczór .Przeczytałam Pani problem i myślę ,że mogłabym pomóc.Jeśli nadal jest ta sprawa nie rozwiązana to proszę się ze mną skontaktować.Podaje mój nr.tel 606-102-447Pozdrawiam Bożena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazej.Andruszkiewicz Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Zespół Relacji z Klientem - zespół do analizy odwołań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mfind Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Nieźle budują te relacje z klientem, skoro nawet piszą do niego nie po ludzku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert0117 Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Dokladnie takiego skrótu to nawtet w placowce Pzu nie potrafili rozwinac a jak zadzwonilem na infolinnie to pani z ktora rozmawialem zajelo to 20 minut a odmowa decyzji wyplaty z ktora sie spotkalem byla po prostu smieszna napisali ze nie oddzialywala na moje cialo zadna sila podczas wypadku i wszytkie dolegliwosci ktorych doznalem to ich zdaniem wyjatkowy zbieg okolicznosci. A samochod szkoda calkowita tylny zdezak lampa klapa lewy blotnik rama do wymiany podloga powyginana bylem u mechanika to powiedzial ze zostala naruszona cala konstrukcja pojazdu wiec ich zdaniem cialo ludzkie jest bardziej wytrzymale od stalowych elementow co za ludzie tam pracuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi