fran15 Posted January 3, 2015 Share Posted January 3, 2015 Witam. Wydaje mi sie ze nie ma na forum jeszcze takiego tematu wiec bardzo prosze o pomoc.Moja mama uderzyla w moj samochod ktory stal na naszym wspolnym podworku , ubezpieczyciel juz po wycenie odmowil wyplaty odszkodowania powolujac sie na wspolnote majatkowa (na koncu podam artykul) poniewaz samochod mamy jest zarejestrowany tylko na nia, a moj na mnie i ojca (jej meza). Czy ubezpieczyciel moze odmowic mi wyplaty odszkodowania choc w papieraach/polisach nie ma zadnego wspolnego wlasciciela obu pojazdow ? Niewiem czy sie odwolywac od decyzji ubezpieczyciela... Zgodnie z Art. 822 § 1 kodeksu cywilnego - Przez umowe ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnejubezpieczyciel zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzoneosobom trzecim, wobec których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo ubezpieczony.Celem umowy ubezpieczenia OC jest więc naprawienie szkody wyrządzonej osobie trzeciej. W omawianejsprawie szkoda została wyrządzona posiadaczowi pojazdu, bedacego jednocześnie posiadaczem pojazdusprawcy. Natomiast zgodnie z art. 31 § 1 KRO szkoda nie została wyrządzona osobie trzeciej - z chwilą zawarciamałżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa (wspólność ustawowa)obejmująca przedmioty majątkowe nabyte w czasie jej trwania przez oboje małżonków lub przez jednego z nich(majątek wspólny). Przedmioty majątkowe nieobjęte wspólnością ustawową należą do majątku osobistegokażdego z małżonków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariga Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Na końcu podałeś artykuł, który wyjaśnia, dlaczego odszkodowania nie będzie - ponieważ Twój ojciec nie jest dla sprawczyni, czyli dla Twojej mamy osobą trzecią. W tej sprawie zastanawiam się, czy syn nie powinien dostać swojej połowy odszkodowania - w końcu on z matką nie ma wspólności ustawowej. Może jakiś prawnik się wypowie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fran15 Posted January 5, 2015 Author Share Posted January 5, 2015 Dziekuje za podpowiedz, bylbym bardzo wdzieczny jakby wypowiedzial sie jeszcze ktos w nawiazaniu do wypowiedzi powyzej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz1661348278 Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Witam, Tak to własnie wygląda i ma to na celu zapobieganie wyłudzeniu odszkodowań. Zasada ta nie jest stosowana tylko w sytuacji jeśli ktoś doznałby obrażeń bo nikt nie będzie ryzykował swojego zdrowia w celu wyłudzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now