navigator Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Witam serdecznie Postaram się pokrótce opisać swój problem: We wrześniu 2014 roku zemdlałem w pracy. Pracodawca był świadkiem wypadku, bo wtedy w firmie była kontrola z sanepidu. Z zakładu zabrało mnie pogotowie i tego samego dnia zostałem wypisany ze szpitala. Następnego dnia pisemnie zgłosiłem pracodawcy wypadek, jednak ten odmówił mi powołania zespołu powypadkowego. Całą sprawę zgłosiłem do PIP i w listopadzie 2014 został decyzją nakazową powołany zespól powypadkowy.PIP skierował sprawę do sądu i mój pracodawca został ukarany. W trakcie przeglądania akt sprawy w sądzie natrafiłem na informację, że 23 września Szpital przekazał na wniosek pracodawcy (podkreślam, że zespołu powypadkowego w tym czasie jeszcze nie powołano) opinię lekarską o stanie mojego zdrowia. Uważam, że takie postępowanie Szpitala i pracodawcy było nielegalne, bo zespól powypadkowy nie był powołany.Czy przekazanie informacji/opinii o stanie zdrowia i doznanym urazie poszkodowanego pracownika bez jego zgody jest legalne? Czy w tym przypadku - nawet gdy jest powołany zespół powypadkowy - lekarza/szpitala nie obowiązuje przypadkiem obowiązek zachowania tajemnicy zawodowej określonej w art 40 ustawy o zawodzie lekarza i lekarza dentysty?Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_Gryczka Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 W mojej ocenie mogło dojść do złamania ustawy o prawach pacjenta. Proponuje zgłosić sprawę do Rzecznika Praw Pacjenta. W przypadku stwierdzenie naruszenie można wystąpić z roszczeniem o zadośćuczynienie do szpitala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
navigator Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Bardzo dziękuję Panu za odpowiedź na moje pytanie. Zastosowałem się do Pańskiego zalecenia i dziś skierowałem do Rzecznika Praw Pacjenta pismo z prośbą o wyjaśnienie sytuacji.Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi