Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

ile wynosi czas na wydanie decyzji i wyplate odszkodowania??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam taka sprawe ....mialem wypadek samochodowy dnia 29.10.2015 jestem poszkodowany...sprawe zgloszilem do pzu 1.11.2015...do 30.11.2015 dostalem wszystkie dokumentyod pzu wycene odszkodowania itp ....lecz 30.11.2015 przyszedl email z pzu..'

Szanowny Kliencie,

Informuję, że do chwili obecnej nie uzyskaliśmy od innych osób lub instytucji następującej dokumentacji, niezbędnej do ustalenia odpowiedzialności PZU SA:

1. Ustalenie okoliczności zdarzenia

W związku z niepełną dokumentacją na obecnym etapie postępowania nie jest możliwa wypłata odszkodowania/ świadczenia.

Decyzja dotycząca przyznania odszkodowania/świadczenia będzie podjęta niezwłocznie, jednakże nie później niż w terminie 14 dni od daty uzyskania przez nas wszystkich niezbędnych dokumentów i informacji.

W przypadku pytań proszę o kontakt z infolinią PZU pod numerem telefonu 801 102 102*.

co to oznacza...czy tak mogą??

dzwoniłem, do pzu...pani powiedziała ze ustawowo maja do 90 dni na wydanie decyzji.....DODAM ZE WSZYSTKIE DOKUMENTY ZOSTAŁY ZŁOŻONE>>>I PANI Z PZU potwierdziła ze sa złożone wszystkie potrzebna dokumenty.lecz....

Widocznie czekają na jakiś dodatkowy dokument, np.notatkę z policji, oświadczenie podanego sprawcy zdarzenia. Te 90 dni wynika z art 14 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.

Oczywiście jest to raczej bezzasadne przeciąganie terminów likwidacji szkody, gdyż ubezpieczyciel powinien wypłacić odszkodowanie w terminie 30 dni. Po tym terminie należą się odsetki ustawowe. Czy w Twojej sprawie bezzasadnie przekroczyli ten termin? Tego nie wiem. Stawiam jednak na brak odpowiedzi sprawcy zdarzenia. W każdym bądź razie ubezpieczyciel musi podać Tobie konkretną przyczynę przekroczenia w/w terminu (nie wystarczy ta ogólna formułka).

• 2 tygodnie później...
Do dzisiaj nie dostalem decyzji w mojej sprawie.wczoraj dzwonem na infolinie ...pani powiedziala ze maja czas do 17.12.2015....czy tak...? Moim zdaniem szkoda byla zgloszona 1.11 to ustawowe 30 dni jest 31.11 plus te 14 to wychodzi 15.12.2015 tak?

jan1102 wrote:
Do dzisiaj nie dostalem decyzji w mojej sprawie.wczoraj dzwonem na infolinie ...pani powiedziala ze maja czas do 17.12.2015....czy tak...? Moim zdaniem szkoda byla zgloszona 1.11 to ustawowe 30 dni jest 31.11 plus te 14 to wychodzi 15.12.2015 tak?
No nie do końca... listopad ma zazwyczaj 30 dni zatem 30-dniowy termin dla TU kończy się z dniem 01.12. Natomiast obowiązek wypłaty odszkodowania (lub wydania decyzji odmownej)
następuje 14 dni od dnia, w którym dla TU przy zachowaniu należytej staranności (tzn. z użyciem całego swojego aparatu organizacyjnego, technicznego i kadrowego) wyjaśnienie tych okoliczności było możliwe, nie później jednak niż w terminie 90 dni od dnia złożenia zawiadomienia o szkodzie. Terminy te mogą być jednak jeszcze dłuższe jeśli ustalenie odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń albo wysokości odszkodowania zależy od toczącego się postępowania karnego lub cywilnego.

• 3 tygodnie później...

I jak tam Jan1102 - wydali ci tą decyzję ?

U mnie jedna ze spraw sie przeciągała bo była zgłoszona na oświadczenie sprawcy, a ubezpieczyciel napisał do sprawcy czy potwierdza te oświadczenie. I on sie wyparł ! Nie dostałem nic, nie było innych świadków, nagrania, nie zrobiłem zdjęć.

Dobrze że to była drobnica...

Od tego momentu jeźdżę z rejestratorem.

Witam. Jeżeli sprawa jest jeszcze aktualna to zapraszam do kontaktu.

Dlaczego warto Nas wybrać?

1. Nasz zespół prawny tworzą adwokaci i radcowie prawni z wieloletnim doświadczeniem w pracy na rzecz osób poszkodowanych w wypadkach.

2. Sprawy naszych Klientów prowadzone są od momentu zgłoszenia szkody po postępowanie sądowe.

3. Ponosimy w pełni nie tylko koszty postępowania sądowego, ale również ryzyko przegrania.

4. Koszt naszej usługi to prowizja od uzyskanych świadczeń odszkodowawczych-jest ona niższa niż konkurencji.

5. Twoje roszczenia oceniamy na podstawie analizy medycznej, analizy prawnej oraz orzecznictwa sądów powszechnych. Dzięki Naszemu doświadczeniu możesz liczyć na odszkodowanie, które w pełni pokryje Twoje szkody.

jak dobry węgiel kosztuje 600-800zł na składach a ktoś mi pisze że ma równie dobry po 450 to zapala mi się lampka ostrzegawcza (vide sąsiad palący tym "dobrym" a ja wdycham jego syf z komina...).

Podobnie jest chyba z prowizją - poniżej jakiegoś progu to chyba można robic juz tylko byle jak coby cokolwiek zostało nie ? Szczególnie że ponosicie koszty sądowe i ryzyko przegranej.

Ksawery78 wrote:
jak dobry węgiel kosztuje 600-800zł na składach a ktoś mi pisze że ma równie dobry po 450 to zapala mi się lampka ostrzegawcza (vide sąsiad palący tym "dobrym" a ja wdycham jego syf z komina...).
Podobnie jest chyba z prowizją - poniżej jakiegoś progu to chyba można robic juz tylko byle jak coby cokolwiek zostało nie ? Szczególnie że ponosicie koszty sądowe i ryzyko przegranej.
Lubię takie porównania, ostatnio miałem z Marcedesem (30 % + VAT) i Maluchem (15 + VAT). I skończyło się to tak, że 2 osób która skorzystała z "Mercedesa" uzyskało za śmierć matki kwotę X, a moja Klientka korzystając z "Malucha" X + 10.000,00 zł. :). Wszyscy dorośli, mający swoje rodziny, więc sprawy identyczne. Dzięki skorzystaniu z Marcedesa dostali prawie 16.000,00 zł. mniej niż moja Klientka :)

Tylko polecać takie komicy z Mercedesami. Wysoką prowizję wciskają przedstawiciele firm, bo muszą wszyscy zarobić, a nie że to wynika z jakości. Chodzi tylko o rachunek ekonomiczny, ot i cała tajemnica Mercedesów :)

• 4 lata później...
Witam serdecznie. Jestem w trakcie zgłaszania szkody osobowej czyli urazu kolana do ubezpieczyciela NNW. Ile ubezpieczyciel ma czasu na wydanie decyzji i wypłatę odszkodowania?

Witam serdecznie,

rozumiem, że szkoda została już zgłoszona, ale polecam artykuł dotyczący urazów nóg oraz uszczerbków przyznawanych z polisy NNW.

Ubezpieczyciel ma 30 dni na wydanie decyzji i wypłatę odszkodowania o ile w tym czasie pozyska wszystkie dokumenty potrzebne do jej wydania. Jeśli z jakiś względów wydanie decyzji w ustawowym czasie nie jest możliwe np. z powodu braku kluczowej dokumentacji to decyzja powinna być wydana do 14 dni od otrzymania ostatnich, niezbędnych dowodów. Ubezpieczyciel może przedłużyć likwidację do maksymalnie 90 dni, ale tylko w wytłumaczalnych przypadkach i przy wcześniejszym poinformowaniu pisemnym poszkodowanego.

Reasumując w normalnej sytuacji decyzja powinna być wydana do 30 dni. Życzę dużo zdrowia i powodzenia. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam,

Izabela