Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek poza miejscem pracy na polecenie pracodawcy (trening firmowy)

Kakarot
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem wypadek (09.2015r), podczas treningu ze zlecenia pracodawcy. Zostałem zwolniony przez mistrza z 2h pracy na rzecz treningu. Doznałem urazu kolana w postaci zerwanego wiązadła krzyżowego oraz uszkodzenia łąkotki. Miałem jedną operację kolana, czekam na kolejną.

-Czy w/w zdarzenia kwalifikuje się do miana wypadku przy pracy?

-Otrzymywałem 80% wynagrodzenia, czy w związku z zakwalifikowaniem wypadku, jako wypadek przy pracy mogę ubiegać się o zwrot brakujących 20% wynagrodzenia?

-Na jakie artykuły prawne mogę się powołać pisząc wniosek o sporządzenie protokołu powypadkowego?

sylka085 wrote:

w jakich konkretniej okolicznościach doznał Pan urazu?

Podczas treningu piłki nożnej zorganizowanego przez firmę zostałem faulowany. W wyniku czego zostało zerwane wiązadło i uszkodzona łąkotka. Następnie przyjechał po mnie brat i pojechaliśmy na pogotowie.

Michal_Pietrykowski wrote:

Jaką wykonuje Pan pracę i jaki to był trening?

Jestem elektromechanikiem, zajmuje się utrzymaniem ruchu wszystkich maszyn w zakładzie. Trening był zorganizowany przez firmę przed turniejem pomiędzy firmami. Był to trening piłki nożnej.

• 4 tygodnie później...
Odszkodowanie za wypadek przy pracy przysługuje jeżeli do zdarzenia doszło w związku z wykonywaną pracą. Nie sądzę, że można byłby to podciągnąć pod termin wypadek przy pracy. Po prostu pracodawca zorganizował turniej, a udział w nim myślę, że był dobrowolny. Chyba, że nie "miałeś wyjścia"...

• 2 tygodnie później...

Witam,

myślę, że w tym przypadku można ubiegać się o coś więcej niż tylko o te 20%. Proszę o kontakt. Po zapoznaniu się ze szczegółami będziemy mogli ustalić sposób działania.