Jakub123 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Witam, Proszę o pomoc - za 2 tygodnie szykuje mi się wyjazd, na który zabieram moim autem 3 osoby jako pasażerów.Osoby te będą płacić w równej części ze mną za zużyte paliwo.Chcę siebie i moją rodzinę zabezpieczyć przed ewentualnymi problemami (roszczeniami ze strony pasażerów lub ich rodzin), gdyby doszło do jakiegoś wypadku w trakcie podróży.Czy istnieje jakiś wzór pisma, w którym pasażerowie zrzekają się w imieniu swoim (oraz w imieniu swoich rodzin i bliskich) roszczeń wobec mnie w razie wypadku? Bardzo proszę o pomoc.Jakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_Gryczka Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Jakub123 wrote:Witam,Proszę o pomoc - za 2 tygodnie szykuje mi się wyjazd, na który zabieram moim autem 3 osoby jako pasażerów.Osoby te będą płacić w równej części ze mną za zużyte paliwo.Chcę siebie i moją rodzinę zabezpieczyć przed ewentualnymi problemami (roszczeniami ze strony pasażerów lub ich rodzin), gdyby doszło do jakiegoś wypadku w trakcie podróży.Czy istnieje jakiś wzór pisma, w którym pasażerowie zrzekają się w imieniu swoim (oraz w imieniu swoich rodzin i bliskich) roszczeń wobec mnie w razie wypadku?Bardzo proszę o pomoc.JakubPrzed roszczeniami pasażerów i ich rodzin chroni Pana polisa OC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazej.Andruszkiewicz Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Andrzej_Gryczka wrote: Przed roszczeniami pasażerów i ich rodzin chroni Pana polisa OC. Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub123 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 dzięki za szybkie odpowiedzi,chciałbym się jedynie upewnić - rozumiem, że wystarczy mi do tego moja obowiązkowa polisa OC, wymagana dla każdego posiadacza auta, czy powinienem pomyśleć o czymś dodatkowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 W art. 38 ustawy o ubezp. obow..... jest jedynie wyłączenie odpowiedzialności ubezpieczyciela za szkodę w ładunku, przesyłce lub bagażu przewożonym odpłatnie - co w niniejszym opisie może mieć zastosowanie. Inaczej mówiąc, jak spowodujesz wypadek, gdzie Twoi pasażerowie doznają szkody na osobie, to od tego jest polisa OC (do kwoty 5.000.000 Euro). Jeżeli wyrządzisz szkodę w bagażu pasażerów, których przewozisz za odpłatnością, to polisa tego nie obejmie i potrzebne byłoby Tobie dodatkowe ubezpieczenie. Bagaż należy definiować szeroko (wszystko to co wiozą pasażerowie a nie mają założonego na siebie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub123 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 jeszcze raz dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi