Jump to content
Forum Odszkodowania

Wypadek komunikacyjny 3 tyg przed ślubem

Natalia21
 Share

Recommended Posts

Witam, mój narzeczony brał udział w wypadku komunikacyjnym, w którym stracił 4 górne zęby 1-4. W jaki sposób dochodzić odszkodowania? Czy fakt, że prawdopodobnie trzeba będzie przełożyć ślub (nie ma szans na wstawienie zębów w 3tyg ponieważ rana się jeszcze nie zagoi), będzie miał blizny na twarzy itd. i nie będzie nawet w stanie przysięgi złożyć, ma jakieś znaczenie? Gdzie się z tym udać? Jakie dokumenty są potrzebne? Pierwszy i mam nadzieje ostatni raz jestem w takiej sytuacji i nie wiem co robić. Dodam, że narzeczony miał zapięte pasy, siedział na tylnym siedzeniu, wracał służbowym autem z pracy i nie był sprawcą wypadku.

Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

Jeżeli sprawcą wypadku/kolizji był kierowca innego pojazdu to roszczenie kierujemy do ubezpieczyciela, gdzie pojazd miał zawarte ubezpieczenie OC. Jeżeli sprawcą wypadku/kolizji był kierowca samochodu, którym poruszał się Pani przyszły mąż - to sprawę zgłaszacie do jego ubezpieczyciela.

Na wysokość zadośćuczynienia z całą pewnością będzie miała wpływ opisana przez Panią sytuacja.

Dodatkowo można wnosić o odszkodowanie z polis dobrowolnych, np. NNW kierowcy i pasażerów (jeżeli były).

Natalia21 wrote:
Witam, mój narzeczony brał udział w wypadku komunikacyjnym, w którym stracił 4 górne zęby 1-4. W jaki sposób dochodzić odszkodowania? Czy fakt, że prawdopodobnie trzeba będzie przełożyć ślub (nie ma szans na wstawienie zębów w 3tyg ponieważ rana się jeszcze nie zagoi), będzie miał blizny na twarzy itd. i nie będzie nawet w stanie przysięgi złożyć, ma jakieś znaczenie? Gdzie się z tym udać? Jakie dokumenty są potrzebne? Pierwszy i mam nadzieje ostatni raz jestem w takiej sytuacji i nie wiem co robić. Dodam, że narzeczony miał zapięte pasy, siedział na tylnym siedzeniu, wracał służbowym autem z pracy i nie był sprawcą wypadku.

Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
1. zgłosić wypadek w drodze z pracodawcy
2. z polisy OC sprawcy wypadku narzeczony może dochodzić:
- zadośćuczynienia za ból krzywdę i cierpienie
- odszkodowanie z tytułu poniesionych strat (leczenie, przejazdy, dieta)
- odszkodowanie z tytułu utraconych korzyści
3. z polis dobrowolnych NNW (samochodu, pracownicze) również może dochodzić świadczeń

Szkodę zgłasza się do ubezpieczyciela sprawcy szkody. Warto teraz zadbać o dokumentację fotograficzną blizn, ran itp.

W przypadku pytań proszę o kontakt.

• 4 weeks later...
Proszę znaleźć Kancelarię która poprowadzi sprawę za darmo bo sam jak Pan zacznie załatwiać sprawę to może się okazać że ni należy się. W tym przypadku na pewno należy się odszkodowanie bo z tego co Pani napisała to mąż był pasażerem.

• 2 weeks later...

Michal_Pietrykowski wrote:

A jakie kancelarie prowadzą sprawy za darmo?

pewnie chodziło o to, że typowe kancelarie odszkodowawcze jak EuCO biorą prowizję od wygranej sprawy, a jak przegrają, to nie mają z tego żadnego zysku, i wtedy w sumie można powiedzieć, że prowadziły tę sprawę za darmo, ale to i tak niezbyt dobre sformułowanie... całkiem za darmo to jakaś fundacja mogłaby prowadzić sprawę