hugo1199 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Witam. Ostatnio tj. 07.08 br. poparzyłem sobie palce preparatem do mycia klinkieru (generalnie same kwasy żrące w składzie) ponieważ szef stwierdził że na opakowaniu kłamią i żadne rękawice, gogle lub inny rynsztunek ochronny nie jest potrzebny. Byłem w szpitalu gdzie się nawet o nic nie pytali poniewaz ubezpieczenie posiadam lecz jest to ubezpieczenie ze szkoły. Efektem w/w cieczy jest chemiczne poparzenie palców oraz nadgarstka ręki prawej ( jestem praworęczny ) i spalone nerwy w palcach. Leczenie nie jest kosztowne dosłownie pare groszy lecz palce mogę mieć "drętwe" przez pół roku. Czy istnieje możliwość uzyskania od pracodawcy ew. od ZUS odszkodaowania za ten wypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Jesteś w stanie udowodnić, że do zdarzenia doszło w trakcie pracy u tego konkretnego pracodawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo1199 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Michal_Pietrykowski wrote: Jesteś w stanie udowodnić, że do zdarzenia doszło w trakcie pracy u tego konkretnego pracodawcy? Mam na to 6 świadków oraz smsy z pytaniami od szefa co z ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 To poproś szefa o spisanie umowy o pracę a następnie protokołu powypadkowego. Jeżeli nie będzie chciał to będziesz musiał wnieść sprawę do sądu pracy o ustalenie istnienia stosunku pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo1199 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Michal_Pietrykowski wrote: To poproś szefa o spisanie umowy o pracę a następnie protokołu powypadkowego. Jeżeli nie będzie chciał to będziesz musiał wnieść sprawę do sądu pracy o ustalenie istnienia stosunku pracy. Mam nadzieje że obędzie siębez sądu. Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi