Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek samochodowy - co dalej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kilka dni temu uległem wypadkowi samochodowemu nie z mojej winy.Zatrzymując się za ciężarówką autem osobowym zostałem uderzony w tył pojazdu i z kolei ja uderzyłem w pojazd przede mną.Moje auto uszkodzone dość mocno , wystrzeliły poduszki powietrzne - myślę że auto do kasacji .Dodam że auto firmowe - ja byłem w pracy - handlowiec.

Była oczywiście policja , straż , pogotowie które zabrało mnie do szpiltala na obserwację .Na drugi dzień zostałem wypuszczony do domu.Rozpoznanie : lstłuczenia głowy , palców , klatki piersiowej oraz naderwanie i skręcenie odcinka szyjnego kręgosłupa.Kontynuacja leczenia u ortopedy i neurologa.Chodzenie w kołnierzu.Dostałem pismo z policji o wszczęciu dochodzenia czyli klasyfikacja jako wypadek.

Moje pytanie brzmi co dalej ?Czy w firmie jest dla mnie różnica czy zgłosze to jako zwykłe chorobowe czy wypadek ? ( szef chce mi zapłacić 100 % chorobowe takie jak bym dostał z wypadkowego Zus )Czy jeżeli zgłosze to jako zwykłe chorobowe to nie zamknę sobie drogi do ew odszkodowań ?

Drugie pytanie : co dalej w sprawie moich roszczeń z OC sprawcy czy NW ( tu z mojej polisy ?)Mam na myśli odszkodowanie oraz zadośuczynienie.Jak się zabrać za to , jak jest procedura , o jakie kwoty można wnioskować ?Czy próbowac samemu czy zdać sie na agencję ?

Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam

szef dopłaciłby mi do chorobowego do wysokości 100% wynagrodzenia ( chorobowe jest jeżeli sie nie myle 80% od podstawy )żeby nie zgłaszać jako wypadek.Rośnie wypadkowość firmy i pewnie jakieś składki wyższe...ja zgłoszę to jako wypadek i pytanie co dalej?

Odszkodowanie z ZUS masz na myśli zasiłek wypadkowy który wypłaca ZUS czyli te 100% wynagrodzenia za czas nioezdolności do pracy?

Danych mi policja nie udostepniła twierdzac że udostepnią naszemu ubezpieczycielowi ( firmie?) tylko na ich wniosek...już w sumie zgłosiłem jako wypadek.Pracuje jako handlowiec więc będzie to pewnie wypadek i komunikacyjny i w pracy.Bhp owie juz powiadomiony i wysłałem mu oswiadczenie .Wynagrodzenie za czas zwolnienia lekarskiego w przypadku wypadku wypłaca mi chyba zus od piewszego dnia 100% I tu kolejna niepewność - czy tylko za podstawę wynagrodzenia czy tez będzie liczona prowizja od sprzedazy ( klienci przypisani do mnie w tym czasie przeciez też zamawiaja towar )Podobno dolicza sie srednia prowizje z 12 mc.A jak Zus potraktuje soboty/niedziele gdzie tez jest zwolnienie lek?Zasiłek wypadkowy z Zus - tu nie chodzi o pobory za czas choroby a dodatkowe pieniążki z tytułu wypadku tak?A m.w. jakie to sa kwoty ?

A czy może warto spróbowac samemu i jeżeli będę widział że proponowane kwoty sa za niskie zdać sie na agencję/adwokata?