sylvan74 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Witam.Kilka dni temu uległem wypadkowi samochodowemu nie z mojej winy.Zatrzymując się za ciężarówką autem osobowym zostałem uderzony w tył pojazdu i z kolei ja uderzyłem w pojazd przede mną.Moje auto uszkodzone dość mocno , wystrzeliły poduszki powietrzne - myślę że auto do kasacji .Dodam że auto firmowe - ja byłem w pracy - handlowiec.Była oczywiście policja , straż , pogotowie które zabrało mnie do szpiltala na obserwację .Na drugi dzień zostałem wypuszczony do domu.Rozpoznanie : lstłuczenia głowy , palców , klatki piersiowej oraz naderwanie i skręcenie odcinka szyjnego kręgosłupa.Kontynuacja leczenia u ortopedy i neurologa.Chodzenie w kołnierzu.Dostałem pismo z policji o wszczęciu dochodzenia czyli klasyfikacja jako wypadek.Moje pytanie brzmi co dalej ?Czy w firmie jest dla mnie różnica czy zgłosze to jako zwykłe chorobowe czy wypadek ? ( szef chce mi zapłacić 100 % chorobowe takie jak bym dostał z wypadkowego Zus )Czy jeżeli zgłosze to jako zwykłe chorobowe to nie zamknę sobie drogi do ew odszkodowań ?Drugie pytanie : co dalej w sprawie moich roszczeń z OC sprawcy czy NW ( tu z mojej polisy ?)Mam na myśli odszkodowanie oraz zadośuczynienie.Jak się zabrać za to , jak jest procedura , o jakie kwoty można wnioskować ?Czy próbowac samemu czy zdać sie na agencję ?Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylvan74 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 szef dopłaciłby mi do chorobowego do wysokości 100% wynagrodzenia ( chorobowe jest jeżeli sie nie myle 80% od podstawy )żeby nie zgłaszać jako wypadek.Rośnie wypadkowość firmy i pewnie jakieś składki wyższe...ja zgłoszę to jako wypadek i pytanie co dalej?Odszkodowanie z ZUS masz na myśli zasiłek wypadkowy który wypłaca ZUS czyli te 100% wynagrodzenia za czas nioezdolności do pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylvan74 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Danych mi policja nie udostepniła twierdzac że udostepnią naszemu ubezpieczycielowi ( firmie?) tylko na ich wniosek...już w sumie zgłosiłem jako wypadek.Pracuje jako handlowiec więc będzie to pewnie wypadek i komunikacyjny i w pracy.Bhp owie juz powiadomiony i wysłałem mu oswiadczenie .Wynagrodzenie za czas zwolnienia lekarskiego w przypadku wypadku wypłaca mi chyba zus od piewszego dnia 100% I tu kolejna niepewność - czy tylko za podstawę wynagrodzenia czy tez będzie liczona prowizja od sprzedazy ( klienci przypisani do mnie w tym czasie przeciez też zamawiaja towar )Podobno dolicza sie srednia prowizje z 12 mc.A jak Zus potraktuje soboty/niedziele gdzie tez jest zwolnienie lek?Zasiłek wypadkowy z Zus - tu nie chodzi o pobory za czas choroby a dodatkowe pieniążki z tytułu wypadku tak?A m.w. jakie to sa kwoty ?A czy może warto spróbowac samemu i jeżeli będę widział że proponowane kwoty sa za niskie zdać sie na agencję/adwokata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi