Jump to content
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie NNW za uraz kolana + artroskopia kolana

asdfx
 Share

Recommended Posts

Witam,sytuacja wygląda tak:

W 2014 skręciłem kolano i zerwałem więzadło,lekarz tego nie wykrył i tak normalnie funkcjonowałem (wtedy nie byłem ubezpieczony) aż do lipca 2016 gdzie ponownie skręciłem kolano i zerwałem łąkotkę (już ubezpieczony) dopiero wtedy lekarz zdiagnozował dodatkowo przestarzałe zerwanie wiązadła przedniego krzyżowego po rezonansie.Miałem operację szycia tej łąkotki. Rehabilitując się w grudniu 2016 skręciłem po raz trzeci,na szczęscie szwy łąkotki nie puściły,ale lekarz stwierdził że muszę mieć zrobiony ACL i dostałem termin na kwiecień 2017. Od lipca do stycznia byłem na zwolnieniu lekarskim,a od stycznia dostałem 5 miesięcy świadczeń rehabilitacyjnych.

Dostałem już odszkodowanie szpitalne i operacyjne,ale za trwały uszczerbek na zdrowiu dostałem tylko 2% w kwocie ~1100zł,myślicie że warto się odwoływać? Czeka mnie jeszcze jedna operacja w kwietniu,myślicie że to ma jakiś wpływ na wysokość odszkodowania?

• 3 years later...
Witam serdecznie. Miałem podobny przypadek. Podczas meczu z kolegami skręciłem kolano i zerwałem więzadło i uszkodziłem łękotkę. Miałem wykonaną artroskopie kolana. Chcę się starać o odszkodowanie z indywidualnej polisy NNW z Warty. Jakiego % uszczerbku i jakiej kwoty odszkodowania mogę się spodziewać?

Witam serdecznie,

posiadając indywidualne albo grupowe ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków mamy możliwość starać się o zadośćuczynienie za uszczerbek na zdrowiu spowodowany nieszczęśliwym wypadkiem. Polisy NNW rządzą się jednak swoimi prawami i dlatego wysokość odszkodowania zależy od samej polisy, jej ogólnych warunków ubezpieczenia (OWU) oraz od sumy ubezpieczenia. Proszę więc sprawdzić w swojej polisie, jaka kwota jest przyznawana za 1% uszczerbku na zdrowiu.

Za poważne uszkodzenia kolana czyli skręcenie kolana, zerwane więzadła i łękotki można dostać od 1% do nawet 40% uszczerbku na zdrowiu. Jednakże ubezpieczyciele do polis dołączają tabele uszczerbku na zdrowiu i tam może być wskazane, że np. za urazy kolana bez złamań można dostać od 1 do 30% uszczerbku. Nie jestem w stanie podać przybliżonego procentu bo uszczerbek na zdrowiu zależy od bardzo wielu czynników: od samego miejsca urazu, wdrożonego leczenia, przebytych zabiegów i operacji czy stanu zdrowia po zakończeniu leczenia. Lekarz orzecznik ustala uszczerbek na podstawie dokumentacji medycznej albo naocznego badania. Radzę więc po prostu zgłosić szkodę i poczekać na odszkodowanie. Tak czy inaczej warto się zawsze odwołać od tej decyzji, ponieważ pierwsze kwoty mogą być zaniżone.

Życzę powodzenia i dużo zdrowia!

Pozdrawiam,

Izabela