Krzysztof6 Posted September 2, 2017 Share Posted September 2, 2017 Witam i proszę o radę. Moja matka zmarła śmiercią tragiczną, matka była pasażerką auta którego kierowca był nietrzeźwy. Mieli wypadek, ona nie przeżyła.Sprawca siedział w więzieniu około 3 lata. Zadaję jedno proste pytanie, czy mogę ubiegać się o odszkodowanie na drodze cywilnej od sprawcy wypadku jeśli od tego zdarzenia minęło sporo czasu ? wypadek miał miejsce w 1992 roku. Wiem że to sporo czasu ale uważam, że takie odszkodowanie mi się należy ponieważ w czasie jej śmierci byłem małym dzieckiem a sprawca to dziś osoba majętna któa dodatkowo mimo że mieszka niedaleko nigdy żadnym czynem nie wynagrodziła mi swojego uczynku. Proszę tylko o opinię czy mogę coś w tej sprawie jeszcze zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_Gryczka Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 Krzysztof6 wrote:Witam i proszę o radę.Moja matka zmarła śmiercią tragiczną, matka była pasażerką auta którego kierowca był nietrzeźwy. Mieli wypadek, ona nie przeżyła.Sprawca siedział w więzieniu około 3 lata. Zadaję jedno proste pytanie, czy mogę ubiegać się o odszkodowanie na drodze cywilnej od sprawcy wypadku jeśli od tego zdarzenia minęło sporo czasu ? wypadek miał miejsce w 1992 roku.Wiem że to sporo czasu ale uważam, że takie odszkodowanie mi się należy ponieważ w czasie jej śmierci byłem małym dzieckiem a sprawca to dziś osoba majętna któa dodatkowo mimo że mieszka niedaleko nigdy żadnym czynem nie wynagrodziła mi swojego uczynku.Proszę tylko o opinię czy mogę coś w tej sprawie jeszcze zrobić.Jeśli w okresie 1992 - 2002 nie były podejmowana przez Pana lub w Pana imieniu czynności zmierzające do dochodzenia odszkodowania / zadośćuczynienia to roszczenia się przedawniły, niezależnie ile miał Pan lat w chwili wypadku. Przepis, który ktoś zamieścił powyżej wszedł w życie w 2007 r. i miał zastosowanie do roszczeń nie przedawnionych, a wszystko wskazuje że Pańskie roszczenie było przedawnione. Proszę nie dać się nabrać na obietnice pomocy, a już na pewno nic nie płacić z góry za porady, analizy itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katarzyna Neczaj Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 Witaj, Andrzej ma rację. Uważaj na wszelkiego rodzaju obietnice i naciągaczy. PozdrawiamKatarzyna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts