alexq5v Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Witam, piszę z prośbą o pomoc. Miesiąc temu zginał na budowie mój brat. Pracował w Belgi od około roku na dachach. Przyczyną śmierci był upadek z wysokości około 8 m w niezabezpieczony i niewidoczny świetlik. Brat ma dziecko ale nie był żonaty (ślub miał się odbyć za 2 miesiące). Chciałbym zapytać o jakie odszkodowanie możemy się starać, co dalej robić, gdzie składać papiery, jakie, jaką firmę ubezpieczeniową wybrać itp? Brat był ubezpieczony. Chcielibyśmy uzyskać chociaż trochę pomocy dla jego córki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_Gryczka Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 alexq5v wrote:Witam, piszę z prośbą o pomoc. Miesiąc temu zginał na budowie mój brat. Pracował w Belgi od około roku na dachach. Przyczyną śmierci był upadek z wysokości około 8 m w niezabezpieczony i niewidoczny świetlik. Brat ma dziecko ale nie był żonaty (ślub miał się odbyć za 2 miesiące). Chciałbym zapytać o jakie odszkodowanie możemy się starać, co dalej robić, gdzie składać papiery, jakie, jaką firmę ubezpieczeniową wybrać itp? Brat był ubezpieczony. Chcielibyśmy uzyskać chociaż trochę pomocy dla jego córki.1. jeśli brat pracował w PL firmie i był delegowany do pracy w Belgii - to w grę będą wchodzić świadczenia z ZUS oraz roszczenia cywilnoprawne określone w art. 446 k.c.2. jeśli brat pracował w firmie belgijskiej, to zakres roszczeń będzie wynikał z prawa belgijskiego i wtedy lepiej skorzystać z prawnika lokalnegoNie wiem co oznacza sformułowanie "jakiego wybrać ubezpieczenia" zapewne chodzi o pełnomocnika. Musicie Państwo porównać oferty, sprawdzić doświadczenie i wiedzę, porównać umowy. Nie zgadzać się na pełnomocników którzy przejmują odszkodowanie na swoje konto.Jeśli brat miał jakieś dobrowolne ubezpieczenie to do zgłoszenia szkody nie potrzebujecie pomocy.W przypadku pytań proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Neczaj Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Witaj, Prawo belgijskie jest dość specyficzne, warto poszukać lokalnej kancelarii i najlepiej aby Mecenas posługiwał się językiem polskim dla ułatwienia kontaktu. Neleży też przygotować się na dłuuuugie postępowanie. PozdrawiamKatarzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maszak Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Cześć, pamietam że kiedyś drb uzyskiwało odszkodowania za wypadki za granicą, równiez śmiertelne. Zadzowń do nich najlepiej, bo pierwsza konsultację dają bezpłtnie więc wszystkiego możesz się dowiedzieć. Mam nadzieję, że wam się uda. Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi