Jump to content
Forum Odszkodowania

Stłuczka. likwidacja z OC sprawcy, samochód zastępczy a praca.

Recommended Posts

Witam.

18.07.2017 miałem na rondzie stłuczkę nie z mojej winy. Obywatel Włoch nie ustąpił pierwszeństwa przyjazdu, wjechał dość szybko na rondo mijając inne auto i uszkodził moje. Na całe szczęście jako normalny uczestnik ruchu jechał za nim policjant na motocyklu. Uznał jego winę, Włoch mandat przyjął. Ja dostałem jego dane od Policji i się skończyło a raczej zaczęło się... To moja pierwsza stłuczka i czuje się zagubiony. Dopiero w przyszłym tygodniu ma być rzeczoznawca, ale wszyscy mi mówią, że szkoda całkowita raczej. Dostałem od Allianz na email pismo, że mam sobie zastępczy samochód wynająć w firmie zewnętrznej a oni na podstawie faktury uregulują.

Ja pracuję od poniedziałku do piątku w Niemczech w Hannoverze. Tam auto jest mi codziennie potrzebne na dojazdy do pracy i w piątki wracam nim do do domu do Polski. Mam nawet pismo z niemieckiego urzędu celnego w Hannoverze, gdzie jest wpisane moje auto.

Wiem, że w przypadku naprawy auto zastępcze mam do czasu ukończenia naprawy, ale nie wiem jak będzie w sytuacji tej szkody całkowitej. Nie mam obecnie możliwości finansowych, aby ot tak nowe auto kupić. Obawiam się, że zostanę z jakąś tam kwotą, wrakiem i bez auta a w konsekwencji bez pracy. Czytałem o konieczności sprzedaży pozostałości we własnym zakresie. Ze względu na przebywanie dość daleko od miejsca zamieszkania niesie ze sobą pewne utrudnienia. Całkowicie nie wiem jak to rozegrać i dlatego proszę i jakieś sugestie.