Jump to content
Forum Odszkodowania

Ból karku po kolizji

wiatrok
 Share

Recommended Posts

Witam.

W piątek jadąc samochodem osobowym rano do pracy wpadłem w poślizg na bardzo oblodzonej i nie posypanej drodze, i zahaczając o inny pojazd wjechałem w pole przewracając się na bok. Na miejsce kolizji przyjechała straż, policja i karetka. Dostałem mandat, bo oczywiście nie dostosowałem prędkości do warunków panujących na drodze. Z powodu bólu szyi, głowy, i pleców zabrano mnie na SOR. Miałem robione rtg tych miejsc, oraz rezonans głowy. Badania nie wykazały żadnych uszkodzeń, jednak kark nadal mnie boli i prawdopodobnie jutro znowu zgłoszę się do lekarza rodzinnego w celu dalszego leczenia. Pytanie moje jest takie, czy ja jako sprawca kolizji mogę ubiegać się o odszkodowanie od mojego ubezpieczyciela z NNW i czy można to zaliczyć do wypadku w drodze do pracy.

Pozdrawiam

Witaj,

W przypadku ubezpieczeń NNW i ubezpieczeń grupowych należy przeczytać OWU. Jeżeli m.in. w wykluczeniach nie znajdziesz informacji że jako sprawca zdarzenia nie należy ci się odszkodowanie to jak najbardziej zgłoś szkodę do ubezpieczyciela. Należy pamiętać że najczęściej wypadek w drodze do i z pracy czy w pracy jest określane jako zdarzenie nagłe wywołane przyczyną zewnętrzną, wywołane przyczyną zewnętrzną. W tym przypadku nie dostosowania prędkości do warunków panujących na drodze, trudno mówić o sytuacji niezależnej od woli ubezpieczonego.

Pozdrawiam

Katarzyna