adi88 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Cześć, taka sytuacja jeszcze nigdy mi się nie zdarzyła, jestem raczej ostrożnymkierowcą – ale nie niedzielnym , ale kobieta wbiegła mi pod koła na czerwonym świetle,tzn. ja miałem zielone, jej się nic nie stało – odbiłem w prawo, wjechałem na chodnikminąłem ją dosłownie o centymetry, uszkodzenie samochodu było niewielkie – pogięte kołoi kilka rys na zderzaku, a ja 4 miesiące po tym zdarzeniu zaczynam mieć problemyz kręgosłupem szyjnym, te rezonanse i rentgeny trochę mnie już kosztowały, myślicie, żemam szansę na jakąś rekompensatę finansową? Do kogo zwrócić się o pomoc w jejuzyskaniu? Samodzielnie podjąć działania u ubezpieczyciela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Neczaj Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Witaj, W takiej sytuacji możesz dochodzić swoich roszczeń z prywatnej "kieszeni" sprawcy zdarzenia, czyli pieszej które weszła na czerwonym świetle zmuszając cię do takiego a nie innego manewru. Brak ubezpieczenia OC w przypadku sprawców nieobjętych takim obowiązkiem (np. w przypadku rowerzystów czy pieszych) stanowi istotną trudność w uzyskaniu odszkodowanie ze względu na niepewność co do wypłacalności sprawcy. PozdrawiamKatarzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi88 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Campter wrote:Witaj,W takiej sytuacji możesz dochodzić swoich roszczeń z prywatnej "kieszeni" sprawcy zdarzenia, czyli pieszej które weszła na czerwonym świetle zmuszając cię do takiego a nie innego manewru.Brak ubezpieczenia OC w przypadku sprawców nieobjętych takim obowiązkiem (np. w przypadku rowerzystów czy pieszych) stanowi istotną trudność w uzyskaniu odszkodowanie ze względu na niepewność co do wypłacalności sprawcy.PozdrawiamKatarzynaNormalnie posiadam dane tej kobiety, sam odwoziłem ją do szpitala na izbę przyjęć, mam do niej numer telefon etc i nie będzie to dziwne, że po takim czasie ubiegam się o odszkodowanie od niej, a jeżeli ona takiego ubezpieczenia nie ma, to czy mogę się ubiegać o zwrot od mojego ubezpieczyciela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Neczaj Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Czy na miejscu zdarzenia była policja i jacyś świadkowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi88 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 nie było policji, a jedynym świadkiem zdarzenia, z którym mam kontakt, bo generalnie to była masa ludzi dookoła, jest szef któego wiozłem na tylniej kanapie.. chyba, że jest w tym miejscu monitoring miejski, musiałbym sprawdzić dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Neczaj Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Witaj, Zatem jak pisałam wcześniej możesz dochodzić swoich roszczeń z prywatnej "kieszeni" sprawcy zdarzenia, czyli pieszej które weszła na czerwonym świetle zmuszając cię do takiego a nie innego manewru. Zgłoszenie szkody musisz wysłać bezpośrednio do niej. Jeżeli posiadasz ubezpieczenie NW lub NNW to warto się również nimi zainteresować. PozdrawiamKatarzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinwojcik Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 ja na twoim miejscu nie podejmowałbym działań samodzielnie, a skorzystał z pomocy radcy prawnego, bo sam to możesz sobie więcej szkody narobić niż pożytku, tutaj w kwestii "prywatnej" kieszeni sprawcy też się zgadzam, sprawdź monitoring koniecznie, poproś o dostęp, ale jeżeli weźmiesz do tego radcę prawnego/adwokata, to on się tym zajmie za ciebie i nie będą ci płakać, że nie wydadzą nagrań... a sam wiem, że robią z tym mega problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi88 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 marcinwójcik wrote: ja na twoim miejscu nie podejmowałbym działań samodzielnie, a skorzystał z pomocy radcy prawnego, bo sam to możesz sobie więcej szkody narobić niż pożytku, tutaj w kwestii "prywatnej" kieszeni sprawcy też się zgadzam, sprawdź monitoring koniecznie, poproś o dostęp, ale jeżeli weźmiesz do tego radcę prawnego/adwokata, to on się tym zajmie za ciebie i nie będą ci płakać, że nie wydadzą nagrań... a sam wiem, że robią z tym mega problemy kumam, tyle, że jak to cenowo wygląda, orientujesz się może? Nigdy nie miałem do czynienia z radcą prawnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinwojcik Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 różnie to bywa, taka pierwsza porada to w granicach 100 zł ale zależy jak kto się dogada, wszystko zależy własciwie do kancelarii, oni mają jakieś chyba przepisy odnośnie tego ile mogą wziąć pieniędzy, tak mi się coś obiło o uszy. Ja wiem, że to są koszty, jednak no.. tak jak mówię, będziesz miał gwarancję tego, że sprawa będzie załatwiona z pełną jawnością, nikt cię nie oszuka, a jeżeli coś spartaczy no to na pewno poniesie za to odpowiedzialność.. Znajoma współpracowała z CRU z Górnej, miała wypadek, też potrzebowała dostać się do monitoringu, u niej chodziło o monitoring jednego z wielkich sklepów w lublinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi88 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 marcinwójcik wrote: różnie to bywa, taka pierwsza porada to w granicach 100 zł ale zależy jak kto się dogada, wszystko zależy własciwie do kancelarii, oni mają jakieś chyba przepisy odnośnie tego ile mogą wziąć pieniędzy, tak mi się coś obiło o uszy. Ja wiem, że to są koszty, jednak no.. tak jak mówię, będziesz miał gwarancję tego, że sprawa będzie załatwiona z pełną jawnością, nikt cię nie oszuka, a jeżeli coś spartaczy no to na pewno poniesie za to odpowiedzialność.. Znajoma współpracowała z CRU z Górnej, miała wypadek, też potrzebowała dostać się do monitoringu, u niej chodziło o monitoring jednego z wielkich sklepów w lublinie. hmm no dobra, tzn no tak myslałem, że trzeba będzie z tym pójść gdzieś dalej, raczej przez internet bym tego nie załatwił.. chociaż może by się udało. Dzięki za podpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Neczaj Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Witajcie, Adi daj znać co udało ci się wskórać jak jednak zdecydujesz się na działanie w sprawie. PozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi