Filippe Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 Witam, 3 tygodnie temu doznałem wypadku w domu spadając ze schodów. Złamana noga i operacja z płytkami i śrubami. Lekarz pytał się jak to się stało i odpowiedziałem, że spadłem ze schodów w domu.Nie wspomniałem jednak, że stało się to po wykonanej pracy, która właśnie prowadzę w owym domu. Mam własną działalność gospodarczą zarejestrowaną pod adresem domowym. Opłacam wszystkie składki ZUS również tą nieobowiązkową.Czy w związku z tym jest szansa na jakiekolwiek odszkodowanie z ZUS? Dodam, że mam świadka kolegę klienta, który widział na własne oczy zdarzenie.Do zdarzenia doszło po godzinie 1:00 w nocy. Zazwyczaj pracuję do bardzo późnych godziny nocnych bo tak lubię. Czy to też może mieć jakieś znaczenie? Dziękuję ślicznie za informację i uwagi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_Gryczka Posted March 20, 2018 Share Posted March 20, 2018 Jeśli będzie Pan w stanie udowodnić, że wypadek ma związek z wykonywaną pracą to będzie przysługiwać prawo do jednorazowego odszkodowania. Ze względu na okoliczności tj, późną porę ZUS może kwestionować to jako wypadek przy pracy w związku z działalnością gospodarczą i może pojawić się konieczność wystąpienia na drogę postępowania sądowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts