Rafał Kruk Posted July 23, 2019 Share Posted July 23, 2019 Kilka dni temu brałem udział w wypadku komunikacyjnym. Jakiś Pan jadący na rowerze wtargnął na jezdnię, nie zdążyłem zahamować i w niego uderzyłem. Niestety muszę przyznać, że byłem pod wpływem alkoholu. Jechałem z prędkością 48 km/h w terenie zabudowanym. Dzień wcześniej byłem na weselu u kuzynki i piłem alkohol a w niedzielę rano niespodziewanie musiałem wsiąść w samochód. Dobrze się czułem i myślałem, że mogę jechać. Po zdarzeniu wezwałem służby ratunkowe, przyjechała również policja która zbadała mnie alkomatem i niestety wykazało, że niewiele, ale przekroczyłem normę. Pan, którego potrąciłem ma wstrząśnienie mózgu, liczne potłuczenia, złamaną rękę, konieczna była operacja. Dostałem wezwanie na policję w celu złożenia zeznań. Jakich konsekwencji mogę się spodziewać? Czy na moją korzyć przemówi to, że rowerzysta wtargnął na drogę i nie miałem możliwości go ominąć albo odpowiednio wcześnie zahamować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izabela1661348289 Posted July 25, 2019 Share Posted July 25, 2019 Nie da się ukryć, że Twój przypadek jest skomplikowany. Jeżeli rzeczywiście rowerzysta wtargnął na drogę to jedno, ale niestety byłeś pod wpływem alkoholu co mogło spowolnić Twoją reakcję, więc będziesz musiał ponieść konsekwencje. Policja może nałożyć na Ciebie karę pieniężną oraz odebrać możliwość prowadzenia samochodu na 3 lata. Dodatkowo ze względu na poważne obrażenia poszkodowanego sprawa będzie zapewne potraktowana jako popełnienie przestępstwa i zostanie wytoczone przeciwko Tobie powództwo. Nawet jeżeli uznane zostanie przyczynienie rowerzysty, to fakt, że byłeś pod wpływem alkoholu działa na Twoją niekorzyść. Sprawa sądowa może potrwać nawet kilka lat a sąd morze zdecydować, że będziesz musiał odbyć karę więzienia (zapewne w zawieszeniu) i wypłacić na rzecz poszkodowanego tak zwaną nawiązkę. Dodatkowo poszkodowany rowerzysta może zwrócić się do Twojego ubezpieczyciela OC pojazdu o odszkodowanie za to zdarzenie i poniesione obrażenia. Z racji tego, że byłeś pod wpływem alkoholu, ubezpieczyciel na zasadzie regresu ubezpieczeniowego może żądać od Ciebie zwrotu wypłaconego poszkodowanemu odszkodowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katarzyna Neczaj Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 Witaj, Izabela zwróciła uwagę na regres. Zachęcam do zapoznania się z artykułem w tym temacie, poniżej znajdziesz link. https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/wylaczenie-odpowiedzialnosci-ubezpieczyciela-w-umowie-oc/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts