Jump to content
Forum Odszkodowania

Wezwanie do straży miejskiej informacja o zatrudnieniu

Recommended Posts

Witam,

Otrzymałam pismo - wezwanie do złożenia wyjaśnień w sprawie dot. Zatrzymania auta na zakazie. Wcześniej dostałam oczywiście pismo o wskazanie sprawcy. Sytuacja wyglada tak, ze w moich okolicach jest ogromny problem z parkingiem ( tak nie zwalnia to mnie z przestrzegania prawa) ale do końca tez nie wiadomo gdzie można a gdzie parkować.

Na pierwsze pismo nie odpowiedziałam nic.

To pismo o stawienie się i wyjaśnienie w charakterze podejrzanego dostałam 29.01 a dziś mamy 8.02 dopiero otworzyłam je, gdyż korespondencje mam na rodzinny adres. Ale do rzeczy, oczywiście zadzwonię do nich, jeśli maja ( i tu pytanie czy maja zdjęcia gdzie zaparkowałam czyt. Dowód przestepstwa) to oczywiście zgodzę się na mandat- a jeśli nie maja czy mogę się nie zgodzić? Plus zastanawia mnie ogromnie zapis:” na podstawie art57 ustęp 3 pkt 2 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenie wzywam do wskazania w ciągu 7 dni .. miejsca zatrudnienia oraz w miare możliwości o warunkach materialnych i osobistych. Nie udzielenie powyższej informacji o miejsce zatrudnienia stanowi wykroczenie art 65 ust 2KW w zw. Art 65 ust 1 pkt 2 KW i będzie ono zawarte w treści zarzutu Wnisku o ukaranie”

Czy na prawdę straż miejska ma taka moc? Stawić się tam mogę dopiero ww wtorek gdyż obecnie jestem poza wwa. Pytanie co robić i jak się odnieść do tego ostatniego punktu?

Z góry pieknie dziękuje za odpowiedz!

Witam serdecznie,

co do pierwszego pytania, to oczywiście ma Pani prawo nie przyjąć mandatu jeżeli straż miejska czy policja nie okaże wystarczających dowodów na wykroczenie z Pani strony, ale wtedy sprawa zostanie przekazana do Sądu. Jeżeli faktycznie zaparkowała Pani na zakazie, to radzę zapłacić zapewne niewielki mandat. Jeśli na drodze sądowej straż miejska udowodni, że zaparkowała Pani w niedozwolonym miejscu to nie dość, że będzie Pani musiała uiścić mandat to jeszcze poniesie Pani koszty sprawy sądowej.

Jeżeli na pierwsze pismo Pani nie odpowiedziała i nie uiściła Pani mandatu, to w takiej sytuacji Straż Miejska ma podstawę do wszczęcia postępowania przeciwko Pani w charakterze oskarżyciela publicznego. Staż Miejska może złożyć do Sądu wniosek o ukaranie Pani, dlatego też żądają przedłożenia informacji o Pani stanie majątkowym i osobistym i mają do tego prawo. Radzę jak najszybciej udać się na Straż Miejską i wyjaśnić sprawę, to może zaniechają dalszych działań.

Życzę powodzenia i pomyślnego załatwienia sprawy!

Pozdrawiam,

Izabela