Jump to content
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie z zus. Skręcony nadgarstek. Czy sie odwołać?

Monkaponka
 Share

Recommended Posts

Witam chciałabym się dowiedzieć odnośnie wysokości odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy, skręciłam nadgarstek w pracy po czym w wyniku komplikacji musiałam mieć operacje, ręka po zakończeniu leczenia jest nie sprawna w pełni ponieważ dretwieja mi palce in długo nie mogę nic utrzymać w tej ręce dodam że to prawa ręką, w wyniku pandemii Komisja odbyła się bez mnie przyznano mi 7 % i tu moje pytanie czy to dobrze czy dali po najmniejszej lini oporu i jak to jest z odwołaniem się teraz. Proszę o pomoc i dziękuję

Witam serdecznie,

jeśli do wypadku doszło podczas pracy to oczywiście należy się odszkodowanie z ZUS. Polecam lekturę naszego Vademecum w tym temacie - znajdzie tam Pani odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Wysokość uszczerbku na zdrowiu zależy od bardzo wielu czynników, między innymi od: miejsca urazu, przebytych zabiegów i rehabilitacji, powikłań, długości leczenia i stanu zdrowia po zakończeniu leczenia. Uszczerbek na zdrowiu ustala lekarz orzecznik po badaniu lekarskim albo na podstawie dokumentów medycznych. Tak wiec nie jestem w stanie powiedzieć, jaki w Pani przypadku powinien być %.

Zwyczajowo za skręcenie nadgarstka i skutki urazu niewielkiego stopnia można dostać od 1-10% przy prawej ręce i 1-8% przy lewej ręce. Jeśli uraz ma bardzo poważne konsekwencję i zaburzone są funkcje ręki to można uzyskać maksymalnie 25% ale w przypadkach krytycznych. Wszystko więc zależy od tego jaki jest obecnie stan Pani zdrowia.

Można się odwołać od decyzji ZUS w terminie 14 dni od dnia otrzymania decyzji lub orzeczenia lekarskiego.

Życzę powodzenia i w razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam, Izabela